Revija Reporter
Magazin

Teniški zvezdniki stokajo zaradi natrpanega koledarja, a ko jim Savdijci plačajo, so tiho

STA

14. okt. 2024 10:55 Osveženo: 10:58 / 14. 10. 2024

Deli na:

Carlos Alcaraz

Profimedia

Španski teniški zvezdnik Carlos Alcaraz, ki je med sezono zelo glasen in oster kritik prenatrpanega urnika za igralce, je vseeno našel čas za nastop v Savdski Arabiji. Alcaraz je eden od šestih zvezdnikov, ki so potrdili udeležbo 16. in 19. oktobra na ekshibiciji z imenom 6 kraljev. Med njimi je tudi prvi igralec sveta Italijan Jannik Sinner.

Koledar turnirjev v tenisu je bil v zadnjih mesecih pod drobnogledom, pri čemer je več najboljših igralcev izrazilo ostre kritike, kako dolga in zahtevna je sezona.

Zvezdniki ATP, med njimi Sinner, Alcaraz in Alexander Zverev, so pred kratkim spregovorili o polemiki, tudi prva igralka sveta Iga Swiatek pogosto kritizira prenatrpan teniški koledar.

Za številne ljubitelje tenisa je tako nastop zvezdnikov v Savdski Arabiji močno sporen, piše nemška tiskovna agencija dpa, saj igralci ves čas opominjajo in se pritožujejo zaradi prevelike obremenitve v turnirskem koledarju.

"Sem eden tistih igralcev, ki menimo, da je za nas na leto preveč obveznih turnirjev. In v naslednjih letih jih bo verjetno še več. To nas bo ubilo," je bil nedavno oster Alcaraz.

Poleg štirikratnega zmagovalca turnirjev za veliki slam Alcaraza bodo v Rijadu nastopili še številka 1 Sinner, srbski rekorder na turnirjih za grand slam Novak Đoković, Danec Holger Rune, Rus Danil Medvedjev in celo španski veteran Rafael Nadal. Španski superzvezdnik je nedavno zaradi težav z zdravjem napovedal dokončno slovo od tenisa po Davisovem pokalu.

Medtem pa je nekdanji avstralski zvezdnik John Millman preko omrežja X opozoril, da je skrajšanje koledarja "težka prodaja", če bodo igralci še naprej igrali več ekshibicijskih dogodkov in lovili denar.

Ob tem je Millman opomnil tudi na vse igralce, ki nastopajo na nižjih turnejah futures in challenger, ki bi morda potrebovali te "proste tedne" ob morebitnem skrajšanju koledarja, da igrajo drugje in zaslužijo tisto malo denarja, ki ga lahko.

Američan Taylor Fritz je v odgovor stopil v bran igralcem. "Strinjam se, da je za vodstvo teniške turneje težko skrajšati urnik, če pa igralci nato nastopajo na ekshibicijah, da zapolnijo čas. Opazil sem veliko kritik igralcev, ki sicer pozivajo h krajši sezoni, pa vseeno nastopajo še na ekshibicijah. Tega ne razumem, saj se igranje na turnirjih ali ekshibicijah po zahtevnosti ne more primerjati, ne s fizičnega ne s psihološkega vidika."

Kot je dodal sedmi igralec sveta Fritz, na ekshibicijah ni treba naprezati svojega telesa in po njegovem ni niti duševne utrujenosti ali stresa, ki spremljata prave turnirje.

Savdska Arabija še naprej privablja zvezdnike z denarjem. Začetni honorar za nastop na turnirju 6 kraljev naj bi znašal 1,4 milijona evrov za vsakega igralca. Zmagovalec naj bi v žep pospravil celo neverjetnih šest milijonov dolarjev (5,5 milijona evrov) - skoraj dvakrat več od denarne nagrade, ki jo je prejel Sinner za zmago na odprtem prvenstvu ZDA.

Savdska Arabija že nekaj časa povečuje svoje naložbe v tenis, kot je to storila v preteklosti v nogometu, boksu, golfu in formuli 1, še piše dpa. Kraljevino obtožujejo, da izkorišča svojo vpletenost v šport za odvračanje pozornosti od kršitev človekovih pravic in izboljšanje svoje podobe v svetu.