GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tamara Zidanšek piše zgodovino slovenskega tenisa: prišla je v polfinale Roland Garrosa

Deli na:
Tamara Zidanšek piše zgodovino slovenskega tenisa: prišla je v polfinale Roland Garrosa

Foto: Reuters

Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je v svojem premiernem četrtfinalu odprtega prvenstva Francije po dveh urah in 29 minutah s 7:5, 4:6 in 8:6 premagala Španko Paulo Badosa. S tem 23-letna Slovenka v Parizu še ni rekla zadnje besede in je postala prva polfinalistka ženskega dela prvenstva.

Zidanškova je po Mimi Jaušovec in Katarini Srebotnik postala šele tretja Slovenka, ki se ji je uspelo prebiti v četrti krog enega od turnirjev za grand slam. Dlje od osmine finala pa je pred njo prišla le Mima Jaušovec, ki je leta 1977 kot edina Slovenka do zdaj osvojila grand slam in to prav na pariškem pesku. Poleg tega je Mima Jaušovec igrala vsaj v četrtfinalu tudi na vseh drugih turnirjih velike četverice.

Na poti do polfinala je Zidanškova po vrsti premagala šesto nosilko Kanadčanko Bianco Andreescu, Američanko Madison Brengle, Čehinjo Katerino Siniakovo in Romunko Sorano Cirstea.

V polfinalu se bo Slovenka pomerila z zmagovalko dvoboja med Kazahstanko Jeleno Ribakino in Rusinjo Anastazijo Pavljučenkovo.

Dvoboj je bolje odprla Španka, ki je Slovenki takoj dvakrat odvzela servis in povedla s 3:0, a se je Zidanškova hitro prebudila, osvojila osem od naslednjih devetih točk ter v nadaljevanju izenačila na 3:3. V naslednjih dveh igrah sta znova obe igralki izgubili igro na svoj servis, v 12. igri pa je 23-letna Zidanškova na servis nasprotnice prišla do priložnosti za osvojitev prvega niza. Prvo priložnost je Badosa ubranila, drugo pa ji ni uspelo, tako da je Zidanškova po 53 minutah igre osvojila prvi niz s 7:5.


Zidanškova je tudi na začetku drugega niza ostala zbrana, kot to počne že skozi celoten letošnji turnir, in zanesljivo osvojila prvi dve igri na svoj servis. V četrti je uspelo tudi odvzeti servis 23-letni Španki, a ji je ta že v naslednji igri vrnila in znižala zaostanek na 2:3. Tega potem ni znala nadgraditi, saj je Slovenki uspel nov odvzem servisa. Badosa se ni predala in je na servis Zidanškove prišla do tretje igre v drugem setu in potem na svoj servis do izenačenja na 4:4. V naslednji igri pa Konjičanka na svoj servis ni osvojila niti točke, neuspešna je bila tudi v naslednji igri, kar je pomenilo, da je drugi set po 36 minutah s 6:4 dobila Španka, 35. igralka sveta.

O zmagovalki je tako odločal tretji set, v katerem po pravilih Roland Garrosa ni podaljšane igre, ampak igralka za zmago potrebuje prednost odvzetega servisa. Niz je znova bolje začela Badosa, ki je povedla z 2:0, v tretji igri pa je Zidanškova po dolgem času znova osvojila igro. Potem je še je izkoristila drugo priložnosti za izenačenje na 2:2 in nato na svoj servis povedla s 3:2. Nato pa smo videli mrtev tek, v katerem sta obe igralki osvajali igre na svoj servis. Proti koncu sta bili obe igralki že vidno utrujeni.

V 13. igri se je Zidanškova na svoj servis znašla v težavah, saj je imela Španka kar tri priložnosti za odvzem servisa, a se je Slovenka rešila, povedla s 7:6, že v naslednji igri pa na servis Španke izkoristila drugo priložnost za zmago in napredovanje med najboljše štiri igralke. Slovenka je na koncu dobila 114 točk, Španka pa tri manj.

"Že pred dvobojem sem vedela, da bo to težak obračun. V drugem setu sem vodila, a se je vrnila. Nisem se počutila najbolje, potem pa sem se v tretjem počutila vse bolje in na koncu zmagala," je takoj po dvoboju povedala Slovenka.

Uradni napovedovalec je Zidanškovo vprašal, če si bo ogledala dvoboj svojih potencialnih nasprotnic ali bo počivala. "Oboje. Čaka me počitek, a si bom ogledala kakšno točko," je povedala 23-letna Slovenka, ki je že zdaj poskrbela za eno največjih športnih zgodb samostojne Slovenije.