Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Švedska bo svojim državljanom poslala brošuro z nasveti za primer vojne

Deli na:
Švedska bo svojim državljanom poslala brošuro z nasveti za primer vojne

Strategija poudarja obrambo pred prekomorskimi grožnjami tudi z ekonomskimi in civilnimi ukrepi, ne zgolj z vojaškimi. - Foto: Profimedia

Švedska vlada je v luči vse večjih napetosti med Rusijo in zahodnimi zavezniki izdala brošuro, katere namen je pripraviti državljane na morebitno vojno, naravno katastrofo ali kibernetični napad. Brošuro so izdali v 13 jezikih in ponuja priporočila, kako si poiskati zavetje, skladiščiti hrano in katerim informacijam zaupati.

Brošura obsega 20 strani in na enostaven ter slikovit način prikazuje morebitne grožnje za to skandinavsko državo, med katerimi so tudi teroristični napadi. Zadnji smrtonosni napad se je na Švedskem zgodil lani v prestolnici Stockholm.

"Četudi je Švedska varnejša od številnih drugih držav, grožnje še vedno obstajajo," je dejal vodja švedske civilne agencije za ukrepanje ob nepredvidljivih dogodkih Dan Eliasson, ki meni, da je pomembno, da se vsi zavedamo groženj, ki nam pretijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nove brošure bodo 4,8 milijona švedskim gospodinjstvom poslali med 28. majem in 3. junijem.

Zadnjič so na Švedskem tovrstno brošuro natisnili leta 1961 v času hladne vojne. Nova brošura sicer ne izpostavlja točno določene države, ki bi ogrožala Švedsko, temveč temelji na napetostih med Rusijo in Zahodom zaradi vojaških aktivnostih Moskve na meji med Rusijo in državami članicami zveze Nato.

Švedska ni članica Nata in nima kopenske meje z Rusijo. Obe državi povezuje Baltsko morje, kjer ima Rusija svojo pomorsko oporišče. Leta 2014 so v bližini Stockholma odkrili neznano podmornico, ki je podkrepila zaskrbljenost glede Rusije. Temu je sledilo večkratno kršenje švedskega zračnega prostora s strani ruskih letal.