lucija mlinarič Odkrito.si

Težek boj z rakom: znana Slovenka ganjena do solz

James Van Der Beek Svet24.si

FOTO. Igralec iz priljubljene najstniške serije ...

ryan rodriguez 1 Svet24.si

Sin Slovenke dobi 1500 evrov na sliko

Luka Mesec Svet24.si

Koalicijske igrice in zviti načrti Luke Mesca

Luka Dončić, Anamaria Goltes Najstnica.si

Dokaz, da sta Luka Dončić in Anamaria še vedno ...

angelska števila Petisvet

Angelska števila: kaj vam sporočajo?

ana milan 2 Njena.si

Anna šokirala Milana Medveda

Svet

Turčija državljane, ki potujejo v Nemčijo, svari pred rasizmom

Deli na:
Turčija državljane, ki potujejo v Nemčijo, svari pred rasizmom

Foto: Getty Images

Turško zunanje ministrstvo je izdalo opozorilo za potovanja v Nemčijo, v katerem so svoje državljane posvarili, naj bodo v Nemčiji previdni.

V času kampanje pred parlamentarnimi volitvami namreč po njihovem mnenju v Nemčiji narašča rasizem, tam pa vlada tudi protiturško mišljenje, poroča danes nemška tiskovna agencija dpa.

"Politični voditelji gradijo svoje predvolilne kampanje na protiturških stališčih in zagovarjanju blokade turškega vstopa v Evropsko unijo," so zapisali v Ankari.

S tem so se sklicevali na stališči nemške kanclerke Angele Merkel in njenega protikandidata na septembrskih parlamentarnih volitvah Martina Schulza, ki sta se zavzela za prekinitev turških pogajanj za vstop v Evropsko unijo.

Turške državljane je danes Ankara pozvala še, naj se "vzdržijo odziva ne morebitno ksenofobijo in rasizem" in se ne udeležujejo političnih shodov ali dogodkov, ki jih organizirajo "teroristične organizacije".

Med te organizacije Turčija šteje prepovedano Kurdsko delavsko stranko in gibanje muslimanskega klerika Fethullaha Gülena, ki ga obtožujejo organizacije lanskega neuspelega poskusa državnega udara. Nemčijo so ob tem obtožili tudi, da nudijo zatočišče pripadnikom teh skupin, še navaja dpa.

Nemško-turški odnosi so sicer zaradi nesoglasij med državama napeti že več mesecev, predvsem od lanskega neuspelega poskusa državnem udara v Turčiji. Dodatno so k slabemu odnosu pripomogla v Nemčiji načrtovana zborovanja v podporo turškim ustavnim spremembam marca letos, s katerimi so v Turčiji uvedli predsedniški sistem.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je poleg tega Turke v Nemčiji sredi avgusta pozval, naj na septembrskih parlamentarnih volitvah ne volijo krščanskih demokratov (CDU), socialdemokratov (SPD) ali Zelenih. Vse tri stranke je označil za "sovražnice Turčije".