harald-k, trojni-umor, zagreb Svet24.si

Harald policistom pojasnil, da so se otroci ...

Brachypelma emilia, mehiška rdečenoga tarantela Svet24.si

Na pokopališču ga je pričakala tarantela

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

vili kovacic bobo Reporter.si

Ivan Gale proti Viliju Kovačiču: Sama hudobija ...

milan krek Necenzurirano

Seminarska naloga Milana Kreka #kolumna

Dominik Visočnik in Nika Belčić Njena.si

Nika in Dominik: Nič ni bilo resnično prikazano

kajtazovic Ekipa24.si

Zaradi Kajtazovića REVOLT V STOŽICAH!!! Dva sta ...

Magazin

Študija: Evropejci s kar petino manj delovnih ur kot Američani

Deli na:
Študija: Evropejci s kar petino manj delovnih ur kot Američani

Foto: Arhiv Reporterja

Evropejci na leto v povprečju opravijo 19 odstotkov manj delovnih ur kot Američani. Poleg tega imajo delavci v Evropi za tretjino ali celo za polovico več plačanih dni letnega dopusta kot delavci v ZDA, je pokazala študija treh ekonomistov iz ZDA, Kanade in Nemčije.

Študija ugotavlja, da se število delovnih ur razlikuje tudi znotraj Evrope, pri čemer pa je število delovnih ur v posameznih evropskih regijah primerljivo s tistim v ZDA. Po ugotovitvah avtorjev je med vzroki za te razlike tudi visoka brezposelnost v Evropi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Delavci v Švici tako opravijo zgolj štiri odstotke manj delovnih ur kot v ZDA, v Italiji, kjer je razlika največja, pa 29 odstotkov manj. Velike razlike v primerjavi z ZDA so tudi v Franciji, kjer zaposleni opravijo 26 odstotkov manj ur, in Nemčiji, kjer delajo 22 odstotkov manj.

V okviru študije so sicer preučili podatke za 18 evropskih držav in ZDA, ki so jih pridobili s tremi raziskavami, izvedenimi med letoma 1983 in 2011. Študijo so izvedli Alexander Bick z univerze v Arizoni v ZDA, Bettina Bruggemann z univerze McMaster v kanadskem Ontariu in Nicola Fuchs-Schundeln z Goethejeve univerze v Frankfurtu v Nemčiji.

Avtorji so ob tem predlagali izvedbo novih raziskav, v katerih bi ugotovili, zakaj Američani delajo toliko več kot Evropejci in kateri dejavniki vplivajo na delovno učinkovitost, še navaja dpa.

Loading...