atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Stolpič pariške katedrale Notre Dame morda obnovljen v izvirni obliki

Deli na:
Stolpič pariške katedrale Notre Dame morda obnovljen v izvirni obliki

Krasotica Notre Dame pred uničujočim požarom - Foto: Profimedia

Stolpič pariške katedrale Notre Dame, ki se je zrušil v požaru aprila lani, bo morda obnovljen v izvirni obliki. Kot je včeraj za francoski radio povedala nova francoska ministrica za kulturo Roselyne Bachelot, je bil dosežen "širok konsenz tako v javnosti kot tudi pri odločevalcih", da se stolpič obnovi v izvirni obliki.

Roselyne Bachelot je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP izjavo za francoski radio podala le nekaj ur pred sestankom francoske nacionalne komisije za dediščino in arhitekturo, ki bo o tem vprašanju odločala danes.

Vendar pa je, kot je pojasnila, dokončna odločitev v rokah francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki se je do sedaj zavzemal za sodobno arhitekturno rešitev. Macron tudi želi, da bi bila obnova katedrale Notre Dame končana do leta 2024, ko bo Pariz gostil olimpijske igre. Obnova se je sicer upočasnila zaradi vremena, onesnaženja s staljenim svincem in nazadnje zaradi pandemije novega koronavirusa.

Stolpič iz 19. stoletja se je med požarom, ki je močno poškodoval katedralo, zrušil v cerkveno ladjo, pri čemer se je poškodoval tudi velik del strehe.



Mnoge je po pisanju AFP v zvezi s prenovo razburila Macronova izjava, da "bi lahko predvideli sodobni arhitekturni poseg" kot nadomestek za 96-metrski stolpič, češ da ta ni bil izvorno del katedrale. Stolpič je bil namreč v 19. stoletju zgrajen po načrtu restavratorja Eugeneja Violleta le Duca in je nadomestil prej obstoječi srednjeveški stolp, ki je bil porušen v 18. stoletju.

Minuli teden je Jean-Louis Georgelin, ki vodi obnovitvena dela, tudi sporočil, da bodo z odstranjevanjem staljenih svinčenih gradbenih odrov zaključili do konca septembra.

Katedralo Notre-Dame so začeli graditi leta 1163 po vzoru bazilike v Saint Denisu, kjer so grobovi francoskih kraljev. V osnovi je bila dokončana v drugi polovici 13. stoletja.