favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Stol, na katerem je J.K. Rowling pisala Harryja Potterja, na dražbi prodan za 394.000 dolarjev

Deli na:
Stol, na katerem je J.K. Rowling pisala Harryja Potterja, na dražbi prodan za 394.000 dolarjev

Foto: Arhiv Reporterja

Stol, na katerem je britanska pisateljica J.K. Rowling napisala prvi dve knjigi iz serije o Harryju Potterju, s katero je obnorela svet, je bil na dražbi avkcijske hiše Heritage Auctions v New Yorku prodan za 394.000 dolarjev. Dražba je v sredo zvečer potekala v newyorškem hotelu Waldorf-Astoria.

Kot so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz avkcijske hiše, je novi lastnik za stol odštel več kot osemkrat višji znesek od izklicne cene; ta je bila 45.000 dolarjev.

Rowlingova je na preprostem stolu iz hrastovine iz 30. let minulega stoletja napisala knjigi Harry Potter in kamen modrosti, ki je v Veliki Britaniji izšla leta 1997, ter Harry Potter in dvorana skrivnosti, ki je izšla leta 1998.

Pisateljica je stol, enega iz garniture štirih različnih, dobila zastonj v času, ko je kot brezposelna mati samohranilka živela v Edinburghu.

"Ta je bil najudobnejši, zato je ves čas stal pred mojim pisalnim strojem in me podpiral med tipkanjem," je v pismu prvemu novemu lastniku, ki spremlja stol, napisala Rowlingova. Dodala je: "Moja nostalgična stran je precej žalostna, da ga več nima, moj hrbet pa ne."

Leta 2002 je namreč pisateljica stol podarila za dobrodelno dražbo, katere izkupiček je šel društvu za preprečevanje nasilja nad otroki. Tedaj ga je tudi okrasila z napisom v rožnati, zlati in zeleni barvi. Ponovno je bil dan na dražbo leta 2009 in prodan za dobrih 29.000 dolarjev.

Romani o Harryju Potterju so bili po vsem svetu prodani v več kot 450 milijonih izvodov.