rebernik1 Svet24.si

FOTO: Zorica že 40 let zbira rdeče stvari

traktor, nesreča Svet24.si

Norbert izkrvavel pred njenimi očmi, ko sta s ...

ženski Dobra karma

Ne sodite ljudi – ne po preteklosti ne po ...

nomago, avtobus Svet24.si

Šofer "zaradi varnostnih razlogov" dijakinj ni ...

tori Odkrito.si

Zvezdniki z eksotičnimi ljubljenčki

resnicnostni sovi salome Njena.si

Salome si je na roko tetovirala svojo največjo ...

vatroslav z družino Njena.si

Ljubezen na vasi: Takole Vatroslav razvaja svoji ...

Magazin

Modiglianijeva slika na dražbi prodana za rekordnih 170,4 milijona dolarjev

Deli na:
Modiglianijeva slika na dražbi prodana za rekordnih 170,4 milijona dolarjev

Foto: Reuters

Slika italijanskega slikarja in kiparja Amedea Modiglianija z naslovom Nu Couche (Sloneči akt) je bila na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodana za rekordnih 170,4 milijona dolarjev. To je doslej najdražja na dražbi prodana Modiglianijeva slika in druga najdražja na dražbi prodana slika na svetu.

Slika Nu Couche, ki jo je Modigliani ustvaril v letih 1918/18, je bila tokrat prvič dana na dražbo. Na njej je umetnik upodobil golo žensko, ki, podprta z modro blazino, leži na rdečem kavču. Olje na platnu je, ko je bilo prvič razstavljeno v Parizu, povzročilo škandal. Policija je namreč zaradi množice, ki se je zbrala pred razstaviščem, zahtevala zaprtje razstave.

Kot je pred dražbo povedala Jessica Fertig iz avkcijske hiše Christie's, je slika, ki je že bila na ogled v nekaterih najpomembnejših svetovnih galerijah in muzejih, popolna mojstrovina.

Svetovni rekord po pisanju francoske tiskovne agencije AFP še vedno drži slika španskega umetnika Pabla Picassa Alžirke verzija 0, ki je bila maja letos na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodana za 179,4 milijona dolarjev.

Slika Roya Lichtensteina z naslovom Nurse (Medicinska sestra) je bila na ponedeljkovi dražbi prodana za 95,37 milijona dolarjev, s čimer je postala doslej najdražje na dražbi prodano delo tega ameriškega umetnika. Prejšnji lastnik je sliko leta 1995 kupil za samo 1,65 milijona dolarjev.

Doslej je rekord za Lichtensteinovo delo držala slika Women with Floverd Hat (Ženska s cvetličnim klobukom), ki je bila leta 2013 na dražbi prodana za 56 milijonov dolarjev.

loading...
Loading...