bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

kosir1 Njena.si

Jure Košir izgubil očeta

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Solarno letalo začelo prvi polet okrog sveta

Deli na:
Solarno letalo začelo prvi polet okrog sveta

Foto: Reuters

Iz Abu Dabija je danes na pot okrog sveta poletelo solarno letalo Solar Impulse 2. Gre za prvi poskus letala, ki uporablja zgolj sočno energijo, da obleti Zemljo. Najpomembnejši cilj podviga, ki naj bi glede na načrte trajal pet mesecev, je osveščanje in promoviranje zelene energije.

Letalo je ob 7.12 po lokalnem času poletelo z letališča Al Bateen in se napotilo v Maskat. Na tej prvi postaji svoje poti se bo ustavilo še danes, nakar ga na epskem potovanju čaka še 12 postankov, pri čemer bo v zraku preživelo približno 25 dni.

Na poti do Indije bo prečkalo Arabsko morje, nato pa pot nadaljevalo proti Mjanmarju, Kitajski, Havajem in New Yorku. Postanki, ki bodo odvisni tudi od vremena, so predvideni še na srednjem zahodu ZDA in bodisi na jugu Evrope ali severu Afrike. Konec julija ali v začetku avgusta naj bi se letalo vrnilo v Perzijski zaliv.

Najdaljši polet brez postanka naj bi trajal pet dni. Letalo bo prek Tihega oceana med kitajskim Nanjingom in Havaji preletelo razdaljo 8500 kilometrov.

Ob današnjem vzletu je bil za krmilom letala, na katerem je prostor zgolj za enega človeka, 62-letni Švicar Andre Borschberg. Na tem mestu se bo izmenjaval s svojim sonarodnjakom, 57-letnim Bertrandom Piccardom. Dvojica tudi stoji za projektom razvoja letala.

V pripravah na polet sta pilota opravila obsežne priprave, vključno z jogo in samohipnozo, ki jima bo med drugim omogočala, da se bosta že po 20-minutnem spancu zbudila spočita. Povezana bosta z nadzornim centrom v Monaku, kjer jima bo pri poletu pomagala ekipa skupno 65 vremenoslovcev, nadzornikov zračnega prometa in inženirjev.

"S svetom želimo deliti svojo vizijo čiste prihodnosti," je glede podviga dejal Piccard. "Podnebne spremembe so fantastična priložnost, da na trg uvedemo nove zelene tehnologije, ki varčujejo z energijo, ohranjajo naravne vire, ustvarjajo dobiček, delovna mesta in vzdržujejo rast," je še dejal.

Letalo, izdelano iz karbonskih vlaken, ima razpon kril kar 72 metrov, kar je več kot boeing 747, a tehta le 2,3 tone. Krila so prekrita s 17.000 sočnimi celicami, ki poganjajo brezkrtačne elektromotorje. Ti lahko letalo poženejo do hitrosti 140 kilometrov na uro. Podnevi sončne celice polnijo litijske baterije, ki poganjajo propelerje ponoči.

Svoj prvi polet je Solar Impulse 2 opravila junija lani. Njegov predhodnik, Solar Impulse, je pred tem postavil vrsto svetovnih rekordov, med drugim je opravil najdaljši polet solarnega letala s pilotom, ki je trajal 26 ur, prvi medcelinski polet in najdaljšo razdaljo s pilotom.