profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Štefan Hadalin v Banskem na stopničkah!

Deli na:
Štefan Hadalin v Banskem na stopničkah!

Foto: Reuters

Svetovni podprvak Štefan Hadalin je na kombinacijski tekmi za svetovni pokal alpskih smučarjev v Banskem v Bolgariji osvojil tretje mesto in svoje prve stopničke v pokalu doslej. Zmagal je Alexis Pinturault, svetovni prvak iz Francije, ki je s tem osvojil tudi mali kristalni globus. Drugi je bil sloviti Avstrijec Marcel Hirscher.

Pinturault (1:56,55) je bil 68 stotink pred Hirscherjem, ta pa je le za stotinko ugnal Hadalina.

Miha Hrobat je bil 19. (+2.95), Tilen Debelak 32. (+6.28), Klemen Kosi 34. (+6,36), Boštjan Kline pa je odstopil na superveleslalomu.

"Super občutki, vrhunsko. Ponosen sem, vesel, da mi je tudi v svetovnem pokalu uspelo narediti to. Zdaj gremo naprej, optimistično. Danes je bil še kdo več na startni listi, kot na SP, tako da sem vesel, da mi je uspelo prikazati take vožnje in tak rezultat," je dejal Hadalin

Po superveleslalomu je bil na osmem mestu s sekundo zaostanka za vodilnim Švicarjem Maurom Caviezelom, drugi slovenski finalist Miha Hrobat pa je bil 29. (+2,36). Drugi je bil Avstrijec Vincent Kriechmayr s šestimi stotinkami zaostanka, tretji pa prvi favorit Pinturault (+0,16).

Tekma se je namesto s smukom začela s superveleslalomom. "Mogoče gre to malenkost bolj na roko tekmovalcem, kot sem jaz, saj rabiš za superveleslalom manj treninga. Imam več veleslalomskega znanja in to lahko koristno uporabim. Zagotovo z optimizmom gledam na veleslalomsko tekmo in v nedeljo mi bo lažje," je dodal Hadalin.

Ko je začel svoj slalomski nastop, je bil na čelu Hirscher. Na vmesnih časih je bil Vrhničan hitrejši, na cilju pa je zaostal za stotinko sekunde in najprej ob pogledu na veliki ekran glasno zakričal, nato pa se je še prijel za glavo.



Kljub temu je dosegel najboljši kombinacijski nastop Slovencev v svetovnem pokalu doslej in tudi svojo najboljšo tovrstno uvrstitev doslej. Na zmagovalne stopničke na najvišji ravni se je doslej povzpel le enkrat, in to na nedavnem svetovnem prvenstvu v Areju. Triindvajsetletnik je bil v svetovnem pokalu le trikrat med deseterico, osmi na slalomu v Saalbach-Hinterglemmu 20. decembra lani, deveti na ekipni tekmi v St. Moritzu marca 2016 ter deseti na slalomu v Adelbodnu 13. januarja letos.

Hirscher je tik pod vrh uvrstil z najboljšim časom slaloma in pridobil 18 mest, peti čas slaloma pa je Hadalina popeljal prav toliko mest višje. Pinturault je v slalomu za mesto zaostal za Hadalinom, vendar prepričljivo slavil svojo dvaindvajseto zmago v pokalu, s kateri je še petič v kariero osvojil skupni seštevek pokala v kombinaciji.

"To je bil Hadalinov vrhunski superveleslalom. Mi smo se zavestno odločili za zgodnjo številko, kar je na tako težkem superveleslalomu lahko tvegano. A tekmovalec, ki je v dobri formi, si lahko malo več privošči. Praktično brez oprijemljive informacije je odpeljal superveleslalom s sekundnim zaostankom. Je pa se potem težko zbrati na tako enostavnem slalomu. Po mojih izkušnjah se je na kombinaciji težko zbrati in odpeljati dva vrhunska teka. Slalom je odpeljal dobro, na stopničkah pa sta še dva najboljša, vsestranska smučarja. Štefan je le stotinko sekunde za najboljšim smučarjem vseh časov, tako da moramo biti zadovoljni," je nastop Hadalina strnil glavni slovenski trener hitrih disciplin Peter Pen.

Avstrijec Marco Schwarz, dobitnik treh medalj s SP, je superveleslalom končal na 11. mestu, a si je na zadnjem skoku tok pred ciljem poškodoval levo koleno in je že odšel na preglede in zdravljenje v Innsbruck. Zmagovalec kombinacije iz Wengna se tako ne bo mogel potegovati za mali kristalni globus, saj so iz avstrijske ekipe sporočili, da je zanj sezona že končana.

Ob koncu prvega dela tekme se je poškodoval še Hannes Reichelt, ki je nastopil bolj za trening in grdo padel v zgodnjem delu proge ter doživel pretres možganov in dobil precej odrgnin po telesu. Tudi nekdanjega superveleslalomskega svetovnega prvaka (2015) čakajo pregledi v domači Avstriji.

V soboto bo v Banskem ob 11.45 superveleslalom.