testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

SP v Innsbrucku: dvojni bron za slovenska paraplezalca

Deli na:
SP v Innsbrucku: dvojni bron za slovenska paraplezalca

Bronasta Tanja Glušič s trenerjem Jurijem Ravnikom. - Foto: Manca Čujež

Slovenska paraplezalca Tanja Glušič in Gregor Selak sta na svetovnem paraplezalnem prvenstvu, ki poteka vzporedno s svetovnim prvenstvom v športnem plezanju, v dvorani Olympia World v Innsbrucku Sloveniji priplezala dva brona.

V Selakovi kategoriji omejitve gibanja RP3 je najvišje v finalu priplezal Francoz Romain Pagnoux in tako ubranil naslov svetovnega prvaka, isto višino kot slovenski paraplezalec pa je dosegel Britanec Michael Cleverdon, ki mu je drugo mesto prinesel boljši kvalifikacijski dosežek.

To je druga kolajna z velikih tekmovanj za 29-letnega Škofjeločana, ki je bronasto kolajno osvojil že na svetovnem paraplezalnem prvenstvu v Parizu pred dvema letoma.

Gluho-slepa plezalka Tanja Glušič (AK Ravne) je po štirih letih od srebra v Gijonu, prve slovenske paraplezalne medalje, v kategoriji B2 osvojila še bron.

V njeni kategoriji je zmagala Britanka Abigail Robinson, drugo mesto si je za le pol giba višjo višino od 22-letne Prevaljčanke priplezala Američanka Whiteny Pesek.


Gregorju Selaku (Društvo za razvoj plezalne kulture), nekdanjemu članu mladinske reprezentance v športnem plezanju, so leta 2014 diagnosticirali multiplo sklerozo, od leta 2016 pa športno pot uspešno nadaljuje kot paraplezalec.

"Po rezultatu bi lahko v Innsbruck prišel po več, glede plezanja pa sem zadovoljen. Dobro sem se ogrel, odplezal sem brez napak in dal svoj maksimum, kar je bistvo, tako da sem zelo zadovoljen," je dejal Selak, ki mu trenerske nasvete deli nekdanji slovenski selektor Roman Krajnik, ki je letos prevzel avstrijsko člansko reprezentanco v športnem plezanju.

"Dobro mi je šlo in vesela sem, da sem dosegla tretje mesto. Žal mi je zmanjkalo časa, saj mi je še ostalo nekaj moči, tako da bi malo še lahko plezala. Smer je bila težka, gibi dolgi, da sem jih komaj dosegla, dolge razdalje za noge, zato sem težko našla stope, najtežje pa je bilo v previsu. Tudi kvalifikacijski smeri sta bili težki," je pot do brona opisala Glušičeva.

Selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik je bil super srečen nad dosežkoma svojih varovancev, ki sta bila tudi v igri za še več. Ravnik ni mogel mimo tega, da so lahko tekmovale v kategoriji, v kateri se je merila Glušičeva, tekmovalke s povprečnim vidom ter se uvrstile pred njo, kar je najmanj krivično do slovenske gluho-slepe tekmovalke.

Selektor Ravnik pričakuje, da bodo na naslednjem paraplezalnem svetovnem prvenstvu, ki bo leta 2019 v Tokiu, takšne nedoslednosti odpravili.