profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

FOTO: Ljubljana pozdravila Prevca in druge junake zime

Deli na:
FOTO: Ljubljana pozdravila Prevca in druge junake zime

Foto: Primož Lavre

Po koncu planiškega praznika se je sezona smučarskih športov končala, slovenski junaki belega športa, predvsem najboljši skakalec zime Peter Prevc, pa so danes svoje privržence pozdravili še na sprejemu Smučarske zveze Slovenije na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Vsi tisti, ki niso mogli v Planico ali pa tisti, ki so želeli Prevca pozdraviti bližje, kot so bili v dolini pod Poncami, so danes dobili še eno zadnjih priložnosti, preden se bodo športniki podali na zaslužene dopuste. Prevca sicer v sredo čaka še sprejem v domači Dolenji vasi.

Danes so se Prevcu in njegovim lovorikam v sezoni, v kateri je podiral vse rekorde, razen svetovnega na letalnicah, na odru pridružili še drugi zimski športniki. Alpski smučarji, deskarji, tekači, biatlonci ... so še zadnjič pomahali navijačem, ki so jih bučno pozdravili.

Na oder so po abecednem vrstnem redu prihajali smučarji različnih panog, začeli so alpinci z najbolj uspešnima Boštjanom Klinetom in Ano Drev, izpostavili so tudi dobitnika medalj na mladinskem SP Sašo Brezovnik in Štefana Hadalina, pa biatlonci na čelu z Jakovom Fakom in Tejo Gregorin, deskarje je predstavljal najboljši v zimi Rok Marguč, eden najbolj prepoznavnih zimskih športnikov, smučar prostega sloga Filip Flisar, pa je presenetil z novo podobo - značilnim brkom je dodal še košato brado.

Alpska smučarka Ana Drev je bila na takšnem sprejemu prvič. Kot je ob robu sprejema pojasnila za STA, je lani v tem času zbolela, zato take množice navijačev še ni videla. "Odlično je čutiti, da nas ljudje podpirajo in se z nami veselijo," je poudarila in dodala, da na samih tekmah pogosto ne čutijo, koliko njihovi uspehi odmevajo doma.

Tudi biatlonec Jakov Fak je dejal, da je ponosen na številne navijače, ki so jih pozdravili na Kongresnem trgu. "Da nas spodbujajo, ko nam gre in tudi, ko nam ne gre. Gre za lepo gesto publike, zato sem vesel, da je del smučarske zveze in celotne ekipe," je za STA povedal Fak. Dodal je, da je za njim sicer nekoliko slabša sezona in napovedal, da bo naslednja boljša.

"Občutek je izreden. Taka množica se pri nas zbere v središču Moskve, kjer imamo tekme. Da kaj takega doživiš pred domačimi gledalci, na domačih tleh, je nekaj res najlepšega. Vsi ti ljudje pridejo zaradi različnih tekmovalcev. Dejstvo je, da vsi skupaj pripeljemo množico in zabavo sem. To je popolnoma zasluženo. Resnično izstopamo v zadnjih časih, predvsem zimski športniki. Mislim, da je zasluženo in edino pravilno," se je na dogodek na Kongresnem trgu ozrl Marguč.

Vesna Fabjan je bila ob mladinski svetovni podprvakinji Lei Einfalt glavna predstavnica smučarjev tekačev, telemark smučarje je zastopal Jure Aleš, glavni dogodek popoldneva oziroma večera pa je bil prihod številne skakalne ekipe, v kateri je bila Maja Vtič, bronasta v skupnem seštevku, vodja ženskega dela.

Zadnji so na oder prišli skakalci, tudi svetovni mladinski podprvak Domen Prevc, med njimi pa je bil seveda glavni njegov starejši brat Peter Prevc, ki je požel največ navdušenja med številnimi navijači.

"Ponosen sem, da sem spravim toliko ljudi," je za začetek dejal junak slovenskih športnih privržencev. "Najprej, ko sem bil trikrat drugi, so mi dejali, da mi malo manjka. Na koncu sezone so me pa spraševali, zakaj moram vedno zmagati. Tako da ni bilo nikoli prav. A smo vseeno v dobrih odnosih," je sezono in odnose s tekmeci podoživel Prevc.

Šampion iz Dolenje vasi je tako kot v Planici tudi v Ljubljani doživel navdušene vzklike. Odgovoril je na vprašanje, kolikokrat si je že ogledal dragoceni globus, ki ga je seveda prinesel zraven na oder: "Enkrat v Planici in danes, ko sem ga dal iz škatle." V šali je razložil še, da je globus tudi zelo kompatibilen z zlatim orlom, ki ga je dobil za zmago na novoletni turneji štirih skakalnic. "Prva zmaga sezone v Nižnem Tagilu, novoletna turneja in razmere v izteku po zadnjem skoku v Planici," pa je tri najbolj čustvene trenutke izpostavil 23-letni junak zime 2015/16.

Ena od zanimivosti sprejema je bila tudi uradna predaja smuči Petra Prevca, ki jih je na dobrodelni dražbi za projekt Botrstvo Vala 202 kupilo podjetje Bauhaus, zdaj pa jih je Prevc tudi osebno predal. "Spoznal sem, zakaj ne bi smuči, ki jih ne potrebuješ več, podaril v dober namen in pomagaš nekomu, ki potrebuje pomoč," je svojo potezo pospremil najboljši skakalec na svetu. Prevc je smuči, ki so na dražbi prinesle kar 45.000 evrov, na odru tudi podpisal.

Smučarski večer se je nato na Kongresnem trgu nadaljeval z zabavnim delom za športnike in več tisoč navijačev.