Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenski protestanti: Trubar je bil prvi slovenski emigrant

Deli na:
Slovenski protestanti: Trubar je bil prvi slovenski emigrant

Foto: Bobo

Na predvečer dneva reformacije je včeraj zvečer v Celju slovensko protestantsko društvo Primoža Trubarja pripravilo proslavo, na kateri je predsednik društva Viktor Žakelj Slovence pozval k strpnosti in prijaznosti do beguncev, saj je bil, kot je poudaril, prvi slovenski emigrant prav Trubar. Obenem je pozval k postavitvi bogoslovnega središča na Rašici.

Žakelj je kot zanimivo naključje omenil, da so tudi Trubarja v njegovem času sprejeli prav Nemci. Ob prazniku je Žakelj pozval predsednika republike Boruta Pahorja, ki je bil prav tako prisoten na prireditvi, naj se zavzame za postavitev bogoslovnega središča na Rašici.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil zgodovinar in literarni zgodovinar Igor Grdina. V svojem govoru je med drugim poudaril pomen slovenske reformacije, ki je bila po njegovih besedah del mozaika evropske in ne le njena pomanjšana različica, saj je njena dediščina ravno tako brezmejna. Pri njej se lahko, kot pravi, sklicujemo na neravnodušnost. "Trubar je bil velikan, ki mu nikoli ni bilo vseeno za nikogar," je poudaril Grdina. Ljudem, ki niso znali drugega jezika kot slovenskega, je omogočil neposredni stik z božjo besedo in jim tako odprl vrata k zveličanju, je dodal.

Kot enega izmed elementov slovenske reformacije je Grdina izpostavil t. i. prečrtanje obupa. Trubar in Jurij Dalmatin sta v svojem opusu zapustila zelo jasne predstave o tem, da živita v apokaliptičnem času. Živela sta namreč v veri, da je antikrist že na zemlji, a to ju ni navdajalo z obupom in nedejavnostjo. Dalmatin je tako že pri 37 letih izdal svojo biblijo, natisnjeno v kar 1500 izvodih, je poudaril Grdina.

Med odlikami reformacije je Grdina omenil še sposobnost uvidevanja dejanskega stanja pri somišljenikih in drugače mislečih. Trubarju ni bilo v veselje ugotavljati, da so pomembneži v velikih grehih, je ponazoril. "Resnicoljubnost moža, ki ga nemara edinega ni mogoče pogrešati v slovenski zgodovinski izkušnji" je po njegovem mnenju pomenljiva še danes.

Obenem je spomnil, da se je Trubarju godila krivica. Bil je begunec, izgnanec in Slovenec, ki se mu je pripisovalo vse, od pripadnosti podeželskemu domačinstvu do drobnoburžuaznega porekla pa vse do sovražnega govora, je še dejal Grdina.

Kulturni program, ki so ga naslovili Knjige, knjige je režiral Vinko Möderndorfer. S protestantskimi pesmimi je nastopil pevski zbor Cantate iz Murske Sobote, igralci Saša Pavček, Darja Reichman, Matjaž Gruden, Renato Jenček in David Čeh pa so recitirali pesmi Edvarda Kocbeka, Ervina Fritza in Borisa A. Novaka.