Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenski nogometaši bodo SP v Katarju gledali samo po televiziji

Deli na:
Slovenski nogometaši bodo SP v Katarju gledali samo po televiziji

Foto: Martin Metelko

Slovenska nogometna reprezentanca je v Mariboru na osmi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 izgubila proti Rusiji z 1:2 (1:2). Slovenijo, ki je izgubila možnosti za preboj v Katar, do konca kvalifikacij nato čakata še gostovanje na Slovaškem 11. novembra in domač obračun s Ciprom 14. novembra.

* Ljudski vrt, gledalcev 6524, sodniki: Dias, Tavares in Soares (vsi Portugalska).
* Strelci: 0:1 Divejev (28.), 0:2 Džikija (32.), 1:2 Iličić (40.).
* Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Bijol, Karničnik (od 86. Rogelj), Kurtić, Gnezda Čerin (od 86. Zahović), Lovrić, Verbič (od 52. Šeško), Iličić, Šporar (od 72. Črnigoj).
* Rusija: Safonov, Kudrjašov, Džikija, Divejev (od 36. Osipenko), Sutormin, Kuzjajev, Barinov, Fomin (od 86. Jerohin), Z. Bakajev (od 86. Čistjakov), Al. Mirančuk (od 78. Zaharjan), Smolov (od 78. Zabolotnij).
* Rumeni kartoni: Šporar, Gnezda Čerin, Verbič, Bijol, Lovrić; Sutormin.
* Rdeči karton: /.

Slovenska vrsta je po porazu z Rusijo in ob remiju Hrvaške s Slovaško (2:2) izgubila vse možnosti za preboj na SP 2022. Večinoma dinamična tekma je ponudila na trenutke tudi lepe slovenske prebliske, toda na koncu je ostalo pri tem, da je Slovenija na sedmi medsebojni tekmi z Rusi doživela še četrti poraz s tekmeci iz vzhodne Evrope (ob dveh zmagah in remiju).

Tako se ni ponovila niti zgodba izpred 12 let, ko je Slovenija pod vodstvom istega selektorja in na istem stadionu ruske tekmece odpravila v dodatnih kvalifikacijah in se prebila na SP 2010. Zdaj ima Rusija nedosegljivih 19 točk, Hrvaška prav tako nedosegljivih 17, Slovenija in Slovaška imata po 10 točk, Malta in Ciper pa po pet.

Čeprav je selektor Matjaž Kek pred obračunom z Rusijo govoril o zdravstvenih težavah v slovenskem taboru, pa je tekmo začela ista zasedba kot na Malti pred dnevi, manjkal je le, tako kot je bilo pričakovano, Petar Stojanović.


Tako je namesto njega spet priložnost dobil Murin bočni branilec Žan Karničnik ob standardnih Juretu Balkovcu, Mihi Mevlji in Jaki Bijolu, v zvezni vrsti sta znova začela Jasmin Kurtić in Adam Gnezda Čerin, Benjamin Verbič, Josip Iličić in Andraž Šporar pa so bili zadolženi za bolj napadalne naloge.

Uvod tekme je bil precej dinamičen, Slovenci so zagrozili v 15. minuti, potem ko je z glavo poskusil Šporar. Neuspešen je bil tudi v 35. minuti), Matvej Safonov pa je žogo ujel. Sicer pa je dve minuti pred tem sodnik že pokazal na belo piko v korist Rusije po prekršku Jana Oblaka, toda pregled s tehnologijo Var je pokazal prepovedan položaj.

Rusi so bili sicer odločnejši, v 17. minuti je čez gol meril Danil Fomin, v 19. je Oblak ustavil strel Alekseja Sutormina, v 28. minuti pa so Rusi povedli, ko je Fomin podal s prostega strela z leve strani, z glavo pa je zadel Igor Divejev.

V 32. minuti je najprej slovenski vratar obranil še strel Kuzjajeva, a takoj zatem je Rusija povedla, ko je še drugi srednji branilec Rusije Georgij Džikija v kazenskem prostoru prišel do strela in s "škarjicami" zadel za 2:0.

V 40. minuti pa tudi veselje v slovenskem taboru: po lepi akciji, ko je Karničnik z leve podal v kazenski prostor, Šporar pa lepo žogo oddal na vrh kazenskega prostora do Iličića, je slednji zadel za 1:2. Tik pred koncem polčasa je na drugi strani Oblak ustavil še nevaren poskus Fjodorja Smolova.

Uvod drugega polčasa ni bil posebej razburljiv, v 64. minuti pa je Zelimhan Bakajev po napaki Mihe Mevlje prišel do strela, toda Oblak je bil na mestu. Malce pozneje Rusi niso izkoristili nesporazuma Bijola in Karničnika, v 71. pa je Lovrićev strel blokirala ruska obramba.

V 75. minuti so se Slovenci že veselili izenačujočega gola, toda prepovedan položaj je preprečil Kurtićevo slavje, do konca pa si ne eni ne drugi niso več priigrali resne priložnosti za spremembo izida, kar je pomenilo grenko slovo Slovenije od Katarja.