kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenski kulturni praznik vabi s številnimi prireditvami

Deli na:
Slovenski kulturni praznik vabi s številnimi prireditvami

Foto: Bobo

Na današnji kulturni praznik, ki je posvečen spominu na Franceta Prešerna, se bo po državi zvrstilo več manjših in večjih prireditev. Osrednja slovesnost bo po tradiciji pred pesnikovo rojstno hišo v Vrbi. Pred Prešernovim spomenikom v središču Ljubljane pa bo potekal prav tako tradicionalni recital poezije.

Slavnostni govornik na slovesnosti v pesnikovi rojstni vasi Vrba bo predsednik republike Borut Pahor.

Tradicionalna je tudi razstava Toneta Stojka s portreti letošnjih prejemnikov najvišjih nagrad v umetnosti v kranjski Galeriji Prešernovih nagrajencev, ki si jo bo skupaj z dobitniki ogledala tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Temu bo v kranjskem gledališču sledilo še srečanje s Prešernovimi nagrajenci.

Vsakoletno branje Prešernove poezije pred njegovim spomenikom v Ljubljani se bo začelo točno opoldne. Dogodek, ki ga pripravlja Združenje dramskih umetnikov Slovenije, vsako leto pritegne številne ljubitelje Prešernove poezije, ne glede na vremenske razmere.

Na državni proslavi s podelitvijo Prešernovih nagrad, ki je bila v nedeljo v Cankarjevem domu, sta veliki Prešernovi nagradi prejela pisatelj Tone Partljič in skladatelj Ivo Petrić. Šest nagrad Prešernovega sklada so dobili skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi, režiser Janusz Kica, slikar Aleksij Kobal, pesnica Cvetka Lipuš, kiparka Mojca Smerdu ter igralka, plesalka in performerka Katarina Stegnar.