favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovenska medvedka Claverina napada ovce in terorizira kmete v Pirenejih

Deli na:
Slovenska medvedka Claverina napada ovce in terorizira kmete v Pirenejih

Foto: Profimedia

Predstavniki Španije in Francije so se danes sešli na izrednih pogovorih v Madridu, potem ko je slovenska medvedka Claverina v Pirenejih ubila osem ovac na španski strani in eno na francoski strani gorovja. Dogovorili so se, da bodo pospešili izmenjavo informacij o sledenju medvedom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako naj bi državi hitreje izmenjevali podatke, ki jih oddajajo ovratnice, s katerimi so opremljeni medvedi. Doslej so španski kmetje podatke o lokaciji medvedke Claverine dobivali z nekajurno zamudo. Španija in Francija želita tudi okrepiti sodelovanje med nacionalnimi in drugimi parki.

Medvedki iz Slovenije Claverino in Sorito so v francoskem delu Pirenejev naselili lani, da bi povečali biotsko raznovrstnost, a je to sprožilo ogorčene proteste med kmeti.

Španski strokovnjak za medvede Guillermo Palomero je za britanski BBC pojasnil, da sta medvedki zaradi sušnega poletja imeli lani jeseni premalo žira in želoda, da bi se lahko pripravili na zimsko spanje. Sorita je naposled našla zadosti hrane, Claverina pa je začela napadati ovce, da je pridobila dovolj tolšče za hibernacijo, je dejal.

Po poročanju španskih medijev je Claverina v španski pokrajini Navara sedemkrat napadla drobnico - štirikrat novembra lani, trikrat v začetku maja letos. Pri tem je ubila osem ovac. Sorita pa je po navedbah AFP pozimi skotila dva mladiča.

V francoskih Pirenejih trenutno živi okrog 40 medvedov, Francija pa jih je tja začela naseljevati iz Slovenije v letu 1996. V Španiji pa po navedbah AFP poleg v Pirenejih okoli 300 medvedov živi še v Kantabriji na severu države.