favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

"Slovenska" Atalanta in Atletico v osmini lige prvakov

Deli na:
"Slovenska" Atalanta in Atletico v osmini lige prvakov

Jan Oblak - Foto: Profimedia

Po včerajšnjih tekmah 6. in zadnjega kroga skupinskega dela lige prvakov so znani vsi udeleženci osmine finala. Štirinajstim že prej znanim udeležencem sta se v izločilnih bojih pridružila še Atalanta, tokrat brez poškodovanega slovenskega reprezentanta Josipa Iličića, in Atletico Madrid Jana Oblaka.

Pred tem so si nadaljevanje tekmovanja v najelitnejšem klubskem tekmovanju na svetu priigrali Paris Saint Germain, Real Madrid, Bayern, Tottenham, Manchester City, Juventus, Barcelona, Leipzig Kevina Kampla, branilec naslova Liverpool, Napoli, Borussia Dortmund, Lyon, Valencia in Chelsea.

Na tretjih mestih v skupinah so si nadaljevanje tekmovanja v evropski ligi poleg Interja Samirja Handanovića, Ajaxa, Benfice, Milana in Salzburga zagotovili še Šahtar, Brugge, Olympiakos in Bayer Leverkusen.

Manchester Cityju se je v izločilnih bojih iz skupine C najprej pridružila Atalanta, ki je bila pred tem sicer v najslabšem položaju. Dvoboj skupine med C med Dinamom in Manchester Cityjem je na tribunah maksimirskega stadiona spremljal tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, ki je nekaj ur pred tem dobil priznanje za ambasadorja iger mladih. Že v 10. minuti so Zagrebčani povedli z zadetkom 21-letnega Španca Dania Olma.

Dinamo, s slovenskim reprezentantom Petrom Stojanovićem v obrambi, je prejel prvi zadetek v 34. minuti, ko je akcijo s strelom z glavo zaključil Jesus. To je sprožilo val ogorčenja v domači zasedbi, saj je pred tem v kazenskem prostoru domačih obležal Stojanović, vendar sodniki prekrška nad njim niso dosodili.

Dvaindvajsetletni Brazilec Jesus je že po petih minutah drugega polčasa goste povedel v vodstvo po preigravanju v kazenskem prostoru in dobrim strelom, štiri minute pozneje pa je dosegel še hat-trick. Končni izid je v 84. minuti postavil Phil Foden.

Ukrajinski Šahtar Donjeck je tekmo v Harkovu začel s točko prednosti na lestvici pred Dinamom ter dvema pred Atalanto. V 67. minuti so sodniki dolgo odločali in po pregledu videa dosodili, da ni bilo prepovedanega položaja, ko je Belgijec Timothy Castagne italijansko ekipo povedel v vodstvo. V 77. minuti je rdeč karton dobil Brazilec Dodo in še otežil delo odtlej številčno oslabljeni ukrajinski zasedbi.

Ta je vnovič klonila le tri minute kasneje. Po podaji s kota je zadel Hrvat Mario Pašalić in praktično že zagotovil Atalanti enega največjih uspehov v zgodovini kluba. V sodnikovem dodatku je dosežek kronal še Nemec Robin Gosens za končnih 3:0.



Zvečer je bilo najbolj vroče v skupini D. Pomerili so se v Leverkusnu Bayer in Juventus iz Torina ter v Madridu Atletico in Lokomotiva Moskva. Slovenski kapetan Oblak je v vratih Atletica ostal nepremagan, soigralca pa sta na drugi strani dosegla gola.

Portugalec Joao Felix je v 17. minuti izkoristil kazenski strel, dosojen po roki tatarskega napadalca Rifata Žemaledinova. Brazilec Felipe, ki je na začetku sezone iz Porta prišel v špansko prestolnico, pa je povišal v 54. minuti po lepi akciji in podaji otroka Atletica Kokeja. Slednji je vso kariero preživel v tem klubu iz španske prestolnice.

Bayer Leverkusen je imel pred dvobojem s prvouvrščenim Juventusom iz Torina točko zaostanka za Atleticom, potem pa se je v 75. minuti za nemško zasedbo vse skupaj tako poslabšalo, da ni bilo več pravih možnosti, da bi se prebila v nadaljevanje lige prvakov. Zadel je portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo, v sodnikovem dodatku za 2:0 pa še Gonzalo Higuan.

V skupini A je prvo mesto potrdil PSG doma v Parizu, kjer je Galatasaray iz Istanbula odpravil kar s 5:0. V prvem polčasu sta zadela Argentinec Mauro Icardi (32.) in Španec Pablo Sarabia (35.), v drugem pa Brazilec Neymar (47.), francoski napadalec Kylian Mbappe (63.) in Urugvajec Edinson Cavani (84.) z enajstmetrovke.

Real Madrid je bil že prej drugi, za zaključek je slavil v Bruggeju. Za belgijsko ekipo je v 55. minuti izenačil Hans Vanaken le dve minuti po uvodnem zadetku gostov, ki ga je zabil Brazilec Rodrygo. Špancem sta zmago zagotovila Vinicius Junior (64.) in Hrvat Lika Modrić v sodnikovem dodatku.

Bayern, zmagovalec skupine B, je v Münchnu v dvoboju prvih dveh moštev Tottenham Hotspur ugnal s 3:1 po zadetkih Kingsleyja Comana (14.), Thomasa Müllerja (45.) in Coutinha (64.), za angleško zasedbo je izenačil Ryan Sessegnon (20.).

Olympiakos je v Pireju z 1:0 ugnal s Crveno zvezdo, slednja je bila še med tekmo dolgo na tretjem mestu, ki pa ga je izgubila po kazenskem strelu napadalca Maroka Youssefa El Arabija v 87. minuti in Grki so si zagotovili evropsko ligo. Enajstmetrovka je bila dosojena zaradi roke Brazilca Janderja.