Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenke za zgodovinski uspeh proti Belgiji

Deli na:
Slovenke za zgodovinski uspeh proti Belgiji

Foto: Bobo

Slovenske košarkarice bodo skušale danes ob 18. uri narediti nov zgodovinski korak na evropskih prvenstvih. Potem ko so se prvič doslej uvrstile med dvanajst najboljših reprezentanc v Evropi, si bodo skušale z zmago proti Belgiji izboriti še mesto v četrtfinalu.

Naloga bo vse prej kot lahka, saj Belgijke sodijo med glavne favoritinje za zlato medaljo na 37. evropskem prvenstvu v Srbiji. Pred dvema letoma v Pragi so osvojile tretje mesto, po dveh porazih v predtekmovanju pa si novega spodrsljaja ne smejo privoščiti.

Prav tu tiči največja priložnost za Slovenke, ki po premiernem preboju iz skupine nimajo česa izgubiti, zato se lahko dvoboja v dvorani Štark lotijo povsem sproščeno in znova pokažejo igro, s katero so v Nišu premagale šesto reprezentanco na svetu, Turčijo.

"Belgija je absolutni favorit, a favoriti ne zmagujejo vedno. Maksimalno se bomo pripravili in skušali presenetiti. Na ugoden izid lahko računamo le, če bomo prikazali ekipno igro. Potrebno bo pametno in agresivno igrati v obrambi, kontrolirati skok ter se držati taktičnih zamisli. O nastopu Eve Lisec se bomo odločili tik pred tekmo," pravi selektor Damir Grgić.



Četrtfinalni obračuni bodo v četrtek, 4. julija, polfinalna v soboto, finale in tekma za tretje mesto pa v nedeljo. Šest najboljših ekip iz Beograda se bo uvrstilo na štiri olimpijske kvalifikacijske turnirje za nastop na poletnih igrah v Tokiu.

Slovenija je skupinski del prvenstva v Nišu, kjer je imela podporo približno 400 slovenskih navijačev, z eno zmago in dvema porazoma končala na tretjem mestu. Uvodoma je tesno izgubila z Madžarsko (84:88), nato je nepričakovano premagala Turčijo z 62:55, v zadnji tekmi, ki je odločala o drugem ali tretjem mestu, pa je visoko izgubila z Italijo (57:75).

Slovenke imajo z Belgijkami pozitiven izkupiček odigranih tekem 4-2. Po dveh porazih v kvalifikacijah za EP 1997 in 1999 so v zadnjih štirih dvobojih zmagale. Uspešne so bile na dveh pripravljalnih tekmah ter dvakrat v kvalifikacijah za EP leta 2013.