900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenija je kvalifikacije za Euro 2020 začela z remijem

Deli na:
Slovenija je kvalifikacije za Euro 2020 začela z remijem

Foto: Martin Metelko

Slovenska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 v Haifi igrala neodločeno 1:1 (0:0) proti Izraelu. Slovence naslednja tekma čaka v nedeljo ob 20.45 v Stožicah proti Severni Makedoniji.

* Stadion Sammy Ofer, gledalcev 12.430, sodniki: Martins, Campos in Almeida (vsi Portugalska).
* Strelca: 0:1 Šporar (48.), 1:1 Zahavi (55.).
* Izrael: Harush, Yeini, Ben Harush, Taha, Tawatha (od 77. Y. Cohen), Dasa, Natcho (od 79. A. Cohen), Peretz, Kayal (od 62. Solomon), Zahavi, Dabbur.
* Slovenija: Oblak, Jokić, Mevlja, Al. Struna, Stojanović, Kurtić, Krhin, Zajc (od 62. Črnigoj), Verbić (od 90. Bijol), Iličić, Šporar (od 85. Bohar).
* Rumeni kartoni: Natcho, Dabbur, Peretz; Jokić.
* Rdeči karton: /.

Slovenska izbrana vrsta je novo poglavje pod poveljstvom Matjaža Keka začela z obetavnim remijem. Na zahtevnem gostovanju pri Izraelcih, ki so dobili prejšnje tri domače tekme, so s privlačnejšo predstavo kot v prejšnjem obdobju in kar nekaj zrelimi priložnostmi vpisali prvo točko v teh kvalifikacijah.

Slovenija, ki se je tako selektorju domačih Andiju Herzogu malce bolj "priljubila" (Herzog je kot član Avstrije proti Sloveniji igral že leta 1997 in prijateljski obračun izgubil po golih Primoža Glihe in Ermina Šiljaka), je tako na štirih tekmah z Izraelci še neporažena, ima po zmago in tri neodločene izide.

Obenem čaka na prvo zmago (prijateljske tekme so izvzete) v gosteh od novembra 2016 in slavja na Malti. Že v nedeljo pa bo proti Severni Makedoniji iskala prvo domačo zmago po septembru 2017, ko je ugnala Litvo.

Na tisti tekmi bo Kek bržčas igral s podobno postavo kot včeraj, ko je v začetno postavo uvrstil pričakovane igralce, ki jih je kot kapetan znova vodil Bojan Jokić, za katerega je bila to 95. reprezentančna tekma, tako da le še za šest nastopov zaostaja za rekorderjem in nekdanjim kapetanom Boštjanom Cesarjem. Politika dodelitve kapetanskega traku igralcu z največjim številom nastopov se nadaljuje.

Med vratnicama je začel povratnik po daljši odsotnosti Jan Oblak (tega so z željami po fotografiranju in podpisih pričakali tudi ljubitelji nogometa v Izraelu), v napadu Andraž Šporar z ofenzivnima pomagačema Benjaminom Verbičem in Josipom Iličićem, v zvezni vrsti pa je dobil priložnost Miha Zajc pred Domnom Črnigojem.


Slovenija je v zadnje čase običajnem sistemu 4-2-3-1 živahno začela in do prve priložnosti prišla v 10. minuti, ko je z glavo poskusil Zajc, Ariel Harush pa je žogo ujel.

V 12. minuti je izjemno priložnost zapravil še Šporar, ko se je v kazenskem prostoru izmuznil svojemu čuvaju in s približno 12, 13 metrov žogo poslal malo mimo vrat.

Slovenska vrsta, ki je bila boljša na zelenici, je znova poskusila v 26. minuti, z roba kazenskega prostora je malce prešibko in po sredini meril Verbič.

V 30. minuti je z roba kazenskega poskusil še Iličić, žoga je le za malo zletela čez gol. Kljub nekaterim prebliskom domačih, ki pa niso resno ogrozili slovenskih vrat, je bila to tudi zadnja prava priložnost polčasa.

Slovenci pa so izvrstno odprli drugi polčas. Že v 48. minuti so povedli, potem ko je vztrajni in kot muha tečni Šporar v dvoboju s Sheranom Yeinijem prišel prvi do žoge in jo mimo Ariela Harusha, ki je tudi stekel iz vrat, poslal v mrežo za svoj reprezentančni prvenec.

Kaj kmalu pa bi Izraelci izenačili v 51. minuti, ko je kazenskem prostoru dobro preigraval Taleb Tawatha, na koncu pa žogo poslal čez gol. Kmalu zatem je nevarno sprožil Eran Zahavi, z lepo parado se je izkazal Oblak.

Takoj zatem, v 55. minuti, je pa je vratar madridskega Atletica klonil, ko je je po kotu žoga prišla do Zahavija, ki jo je z dobrih desetih metrov poslal v mrežo. Tako je nadaljeval dobro strelsko formo, na zadnjih devetih tekmah je devetič zadel za klub (Guangzhou) in državo.

Izraelci so bili v teh trenutkih nevarni, Oblak se je moral izkazati tudi v 58. minuti, v 65. minuti pa so nase znova opozorili Slovenci, po podaji Domna Črnigoja je pred vrata prišel Verbič, a ga je dobro zaprl domači vratar.

Ta je dobro posredoval tudi po Šporarjevem poskusu v 68. minuti. Ariel Harush je moral znova posredovati v 78. minuti, ko je Iličić močno sprožil z roba kazenskega prostora, kljub še nekaj vročim trenutkom na obeh straneh pa se mreži nista več zatresli.