Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenci drugič v polfinalu EP! Poglejte, kako so rokometaši slavili v slačilnici (VIDEO)

Deli na:
Slovenci drugič v polfinalu EP! Poglejte, kako so rokometaši slavili v slačilnici (VIDEO)

Foto: Twitter/RZS

Slovenski rokometaši so že pred sklepnim dejanjem v Stockholmu presegli cilje na letošnjem evropskem prvenstvu na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji. V skupinskem delu v Göteborgu niso naredili napake, v drugem delu v Malmöju so si izborili polfinale in najbolj prestižne tekme za odličja ter se prebili v kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu.

Izbranci švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa so na prvem turnirju stare celine v treh državah, na njem je premierno nastopilo tudi 24 reprezentanc, že pred zaključnim dejanjem med 24. in 26. januarjem v Stockholmu dosegli enega večjih slovenskih uspehov v ekipnih športih.

Kljub porazu proti Norveški s 30:33 v zadnjem krogu drugega dela turnirja si je Slovenija napredovanje zagotovila že s pomočjo zmage Portugalske nad Madžarsko v popoldanskem delu. S takšnim razpletom je imela zagotovljeno vsaj drugo mesto v skupini II, njen nasprotnik v polfinalu pa bo Španija.

Slovenski selektor Ljubomir Vranješ je izkoristil tekmo brez pravega tekmovalnega naboja, v boj z vikingi je poslal svoje doslej manj obremenjene varovance. Ti so se dostojno borili, a Norvežani so kljub temu vodili večji del tekme in na koncu potrdili prvo mesto v skupini.

Na rokometnem področju ima zdajšnji rod veliko priložnost preseči doslej največja uspeha elitne moške reprezentance. To je srebrna kolajna z evropskega prvenstva v Sloveniji 2004 in bronasta s svetovnega prvenstva v Franciji 2017 ter se postaviti ob bok največjih uspehov slovenskega ekipnega športa, kot so zlata kolajna košarkarjev na evropskem prvenstvu 2017 ter srebrni odbojkarjev z evropskih prvenstev 2015 in 2019.

Slovenski rokometaši so v prvem delu tekmovanja v Göteborgu ukanili Poljake, Švede in Švicarje, v drugem delu v Malmöju Islandce in Portugalce, navkljub porazom proti Madžarom in po tekmovalni plati povsem nepomembni tekmi z Norvežani pa so si izborili najbolj prestižne tekme, tako kot drugi rokometni prvokategorniki iz Španije, Hrvaške in Norveške.

Ob tem so se pripeljali v položaj, da četrtič nastopijo na olimpijskih igrah. Končna zmaga na letošnjem turnirju jim prinaša neposredno pot v deželo vzhajajočega sonca, kolajni srebrnega ali bronastega leska in četrto mesto pa nastop na kvalifikacijskem turnirju v Parizu ali Berlinu, ki bosta na sporedu med 17. in 19. aprilom.

V primeru prvega ali drugega mesta na kvalifikacijskem turnirju bodo četrtič v zgodovini nastopili na olimpijskih igrah po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016.

Že zdaj je znano, da bodo na prvem turnirju na Norveškem nastopili Norveška, Španija, Čile in Južna Koreja, na drugem v Parizu sta si nastop že zagotovila Francija in Hrvaška, na tretjem v Berlinu pa Nemčija in Švedska.

Seznam nastopajočih še ni dokončen, letošnji evropski prvak iz Stockholma si bo namreč neposredno izboril vozovnico za olimpijski turnir, v primeru norveškega zmagoslavja pa bo organizacijo prevzela Hrvaška, spremeni pa se lahko tudi ob zmagoslavjih Slovencev, Hrvatov in Špancev konec tega tedna.

Slovenski rokometaši so že pred četrtkovo selitvijo v švedsko prestolnico v celoti presegli svoje cilje, a Vranješevi varovanci si želijo še več. Tudi na tem prvenstvu najbolj pogosto izrečena besedna zveza iz slovenskega tabora "korak za korakom" je dobila svoj pravi smisel.

Že v petek Španija, morda v nedeljo pa ...