Revija Reporter
Magazin

Slikar, ilustrator in animator Milan Erič: Enkrat sije sonce, enkrat pada toča

Elvira Miše Miklavčič

15. okt. 2023 20:00 Osveženo: 10:26 / 16. 10. 2023

Deli na:

Milan Erič, slikar, ilustrator in animator

Primož Lavre

Milan Erič je tisti umetnik, ki se je s kolegom Zvonkom Čohom zapisal v zgodovino slovenskega filma kot soavtor našega prvega celovečernega animiranega filma Socializacija bika. Nastajal je kar 14 let, vmes so se rojevali otroci, razpadale stare in nastajale nove države. Po tem kultnem delu se je pravzaprav poslovil od animacije in se posvetil drugim stvarem v življenju.

Nedavno je na mednarodnem festivalu likovnih umetnosti v Kranju prejeli nagrado ZDSLU za življenjsko delo na področju risbe. Ta nagrada mu je še posebej pri srci, saj je, čeprav je po izobrazbi slikar, imela risba v njegovem življenju in ustvarjanju vedno posebno mesto.

V pogovoru za Reporter smo osvetlili njegovo zanimivo umetniško pot, od analognih do digitalnih časov.

Dotaknili smo se tudi problemov in izzivov, ki jih tudi v umetnosti predstavljajo sodobne tehnologije. Kot pravi, je s poplavo digitalnih podob potreba po materialnem vedno večja.

Živo se spominja tudi svojega profesorja na akademiji  Janeza Bernika, za katerega pravi, da je znal študente zelo lepo nagovarjati za ljubezen do umetnosti, slikarstva. Dostikrat je rekel, da je to ljubezen za nič, se pravi ljubezen, ki ne prinaša materialnih dobrin, bonitet. Do neke mere se pri delu s študenti na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost po njem zgleduje tudi sam.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24