stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sledi korakov: Damijan Planar, mož poln srčnosti, optimizma in upanja (VIDEO)

Deli na:
Sledi korakov: Damijan Planar, mož poln srčnosti, optimizma in upanja (VIDEO)

Damjan Planar - Foto: Matjaž Lavrič

Pred tednom dni ste si lahko v tiskani izdaji Reporterja prebrali zgodbo Damijana Planarja iz Maribora. Takrat smo zapisali, da si jo boste lahko v razširjeni obliki ogledali tudi na video posnetku. Oddajo smo posneli v njegovem najemniškem stanovanju v Mariboru.

Zaradi prirojene motnje, ki se ji strokovno reče artrogripoza, mu pri vsakodnevnih opravilih pomagajo trije osebni asistenti. Ker se z rokami, ki se mu niso razvile v zadostni meri, ne more dotakniti obraza oziroma zgornjega dela telesa, potrebuje pomoč pri hranjenju, osebni higieni kot je umivanje, tuširanje, umivanje zob, britje in tudi pri oblačenju in slačenje.

Z rokami pa lahko opravlja kako drugo delo, recimo tipka po računalniški tipkovnici in se seveda z rokami, tako kot se spodobi, ko pride kdo na obisk, tudi rokuje. V posnetku boste lahko videli, kako iznajdljiv je, ko kaj spije iz kozarca.

V oddaji nam je povedal marsikaj zanimivega o svoji prirojeni motnji, o zgodnji operaciji nog, ki mu je omogočila hojo, pomoči, ki mu jo je ves čas nudila družino, o tem, kako so ga sprejemali vrstniki, sošolci in tudi o tem, kako je uspešno dokončal Pravno fakulteto.

Damjan je vrsto let živel z ženo Magdaleno, s katero imata sina, decembra lani pa je na dobrodelnem koncertu za prezgodaj rojene otroke v Šmarci pri Kamniku našel ljubezen svojega življenja, pevko Anjo Pustak Lajovic, s katero zdaj skupaj ustvarjata. Damijan se je namreč zadnje leto svojega življenja posvetil glasbi, zato boste slišali in videli tudi nekaj posnetkov z njegovih nastopov.

Navkljub temu, da Damijanu ni bilo vedno lahko, nam za konec zaupa, da je od nekdaj poln srčnosti, optimizma, upanja in se veliko smeje.

Foto: Matjaž Lavrič - Igor Gošte in Damjan Planar