5e9d33b68d7cedf47d21454a0eba9337 Svet24.si

Letni dodatek bo večina upokojencev prejela ...

kača, plaža Svet24.si

Šok, kopalko na splitski plaži v nogo šavsnila ...

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

dragic Ekipa24.si

Dragić spet kapetan, toda ... Pred vrnitvijo tega...

lara-jankovič Odkrito.si

Lara Jankovič - Čutila sem duhove mrtvih

kobe navijaci Ekipa24.si

Ko je legenda Barcelone kamen spotike na Japonskem...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slavni Beatles Paul McCartney praznuje 80 let

Deli na:
Slavni Beatles Paul McCartney praznuje 80 let

Paul McCartney - Foto: Promo foto

Paul McCartney danes praznuje 80 let. V Liverpoolu, rojstnem kraju skupine The Beatles, ki je v 60. letih s svojo glasbo pretresla svet, ob tej priložnosti načrtujejo več dogodkov. Prihodnji konec tedna bo postal najstarejši nastopajoči na festivalu Glastonbury.

Najbolj znani član Beatlov poleg Johna Lennona si je glasbeno kariero gradil tudi v skupini Wings in s samostojno potjo. Napisal ali soustvaril je več kot 50 singlov, ki so se uvrstili na vrh britanske lestvice najboljših desetih pesmi.

V času zaprtja zaradi koronavirusa je Macca, kot ga ljubkovalno imenujejo, leta 2020 za založbo Capitol izdal 18. samostojni album McCartney III, tretji po vrsti, ki ga je v celoti posnel sam. Plošča je postala njegov prvi solo album številka ena v Veliki Britaniji po letu 1989. Pri novih pesmih se je gibal med bluesom, popom, rockom ter rhythm in bluesom.

Lani so se McCartney in The Beatles vrnili v središče pozornosti zaradi osemurnega dokumentarnega filma Get Back režiserja Petra Jacksona o nastajanju njihovega albuma Let It Be iz leta 1970.

Ob njegovem 80. rojstnem dnevu so britanski mediji poročali, da bi ga lahko povišali v lorda, potem ko je že prejel naziv viteza, poroča francoska tiskovna agencija AFP.McCartney se je rodil v pristaniškem mestu Liverpool v severozahodni Angliji. Pri 15. letih je spoznal Johna Lennona, s katerim sta ustanovila skupino Quarrymen, iz katere so sčasoma nastali The Beatles.

McCartney, Lennon, George Harrison in Ringo Starr so bili eden najmočnejših kulturnih vplivov v svojem obdobju. Bili so sinonim za daljše lase in množice kričečih oboževalk, slavna je tudi njihova podoba štirih moških ob prečkanju ceste na londonski Abbey Road. Po tem so poimenovali tudi enega od 13 studijskih albumov.

Skupina je sprožila t.i. beatlemanijo s privlačnimi melodijami in pesmimi, kot so Love Me Do, Please Please Me, A Hard Day's Night, Let It Be, And I Love Her, Yesterday in Yellow Submarine, a se je zaradi ustvarjalnih razlik med McCartneyjem in Lennonom, ki sta bila glavna avtorja skupine, leta 1970 razšla.

V zgodovini popularne glasbe The Beatles veljajo za najbolje prodajano zasedbo, saj je njihova založba EMI ocenila, da so doslej prodali več kot milijardo plošč in kaset. Od nekdanje slavne liverpoolske četverice je živ še Starr.