Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Skoraj polovica Rusov podpira cenzuriranje vsebin na internetu

Deli na:
Skoraj polovica Rusov podpira cenzuriranje vsebin na internetu

Foto: Reuters

Več kot polovica Rusov oziroma 58 odstotkov vprašanih ne nasprotuje izklopu interneta, v skupni raziskavi ugotavljata ruski center za raziskave javnega mnenja in ameriški raziskovalni center za globalne komunikacije. Za izklop interneta bi se odločili predvsem zaradi zavarovanja nacionalne varnosti.

Raziskava "Kaj želi prebivalstvo: stremljenje Rusov k nadzoru interneta" je med drugim pokazala, da 49 odstotkov vprašanih Rusov podpira cenzuriranje vsebin na internetu, medtem ko jih ima 81 odstotkov vprašanih odklonilen odnos do pozivov k protestom proti vodstvu države.

Le 10 odstotkov vprašanih je navedlo, da kot najpomembnejše vire informacij koristijo informativne spletne strani, šest odstotkov pa družabna omrežja.

Državne televizije predstavljajo najpomembnejši vir informacij za 60 odstotkov vprašanih, radio le za šest odstotkov, časopisi za pet odstotkov, ostali pa se poslužujejo regionalnih medijev. Internet največkrat uporabljajo za lastne potrebe, in sicer 63 odstotkov, za komunikacijo na družabnih omrežjih pa pa internet koristi 62 odstotkov vprašanih.

Internet za branje ruskih novic uporablja 45 odstotkov anketiranih, za branje mednarodne novice pa 31 odstotkov vprašanih. 25 odstotkov koristi internet za branje blogov in forumov.

Med tistimi, ki ne uporabljajo interneta, jih 39 odstotkov ocenjuje, da internet škodi družinskim vrednotam, 33 odstotkov pa jih meni, da škodi politični stabilnosti.

Med uporabniki interneta jih 58 odstotkov ne nasprotuje izklopu interneta, medtem ko bi jih 42 odstotkov temu ukrepu nasprotovalo, še kažejo izsledki ankete.