zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Raziskava: Večina Britancev si želi ostati v EU

Deli na:
Raziskava: Večina Britancev si želi ostati v EU

Foto: Reuters

Večina Britancev si želi ostati v Evropski uniji, je pokazala raziskava ameriškega centra Pew Research Center. Delež naklonjenih nadaljnjemu članstvu v uniji je še posebej visok med mladimi. Raziskava kaže, da tudi sicer v največjih državah članicah podpora EU ob izhajanju iz krize narašča, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Rezultati ankete, ki je bila opravljena med 7. aprilom in 13. majem, bodo najverjetneje pomirili britanskega premierja Davida Camerona, ki je odločen do konca leta 2017 izpolniti predvolilno obljubo o referendumu glede nadaljnjega članstva države v EU. "Britanska naklonjenost izstopu iz EU se manjša, vse odkar je Cameron dal svojo obljubo," ugotavlja raziskava.

Še leta 2013 so bili Britanci glede tega vprašanja razdeljeni - 46 odstotkov jih je bilo za izstop, 46 odstotkov pa za obstanek v uniji. V tokratni raziskavi pa jih je več kot polovica, 55 odstotkov, dejala, da želijo ostati del EU.

Delež je še posebej visok med mladimi. Če bi glasovanje potekalo danes, bi se za nadaljnje članstvo odločilo 69 odstotkov starih med 18 in 29 let.

Tudi širše po Evropi naklonjenost evropski integraciji narašča. 61 odstotkov vprašanih podpira unijo, je pokazala raziskava, ki je zajela 6028 ljudi v Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Poljski in Španiji. To je devet odstotnih točk več kot leta 2013. 46 odstotkov jih je poleg tega menilo, da je evropska ekonomska integracija pomagala okrepiti njihova gospodarstva.

"Če smo povsem natančni, večina evropskih državljanov, zajetih v anketo, še vedno meni, da so ekonomski pogoji v njihovih državah slabi. In v številnih tudi so," navaja raziskava. "A slabšanje ekonomskih razmer se je v večini držav obrnilo in so znamenja okrevanje, še posebej v Španiji in v Veliki Britaniji."

Kljub izboljšanju razpoloženja v Evropi, pa je kriza pustila težavno politično dediščino - porast evroskeptičnih strank tako na levi kot desni, ugotavlja raziskava. 54 odstotkov vprašanih je menilo, da so "netradicionalne stranke dobre za njihove države, ker sprožajo pomembna vprašanja, ki jih tradicionalne stranke zanemarjajo".

Največjo podporo imajo tovrstne stranke s 66 odstotki v Veliki Britaniji in s 70 odstotki v Španiji. Izjema je Francija, kjer je 63 odstotkov zajetih v raziskavo menilo, da je vzpon Nacionalne fronte slab, medtem ko je Poljska razdeljena glede dobrobiti prisotnosti Kongresa nove desnice.

Podporniki novih strank so večinoma moški, na Poljskem in v Italiji številni mladi, v Veliki Britaniji pa je med njimi več starejših, še ugotavlja raziskava.