andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sixt Primorska državni prvak v košarki!

Deli na:
Sixt Primorska državni prvak v košarki!

Sixt Primorska proti Petrol Olimpiji. - Foto: Bobo

Košarkarji Sixt Primorske so v tretji tekmi finala lige Nova KBM premagali Petrol Olimpijo z 68:63 (13:13, 33:30, 47:41).

* Dvorana Bonifika, gledalcev 3000, sodniki: Majkič (Hrastnik), Nedović (Kranj), Zupančič (Ljubljana).
* Sixt Primorska: Harris 10 (8:8), Čakarun 16 (4:5), Marinković 8, Hodžić 12, Jagodić Kuridža 11 (1:3), Šiško 10, Vončina 1 (1:2).
* Petrol Olimpija: Jones 9 (1:2), Lazić 15 (3:3), Lorbek 5 (1:1), Simonović 3 (1:2), Lapornik 12, Badžim 16 (2:4), Rebec 3.
* Prosti meti: Sixt Primorska 14:18, Petrol Olimpija 8:12.
* Met za tri točke: Sixt Primorska 6:15 (Hodžić 4, Šiško 2), Petrol Olimpija 5:28 (Lazić 2, Badžim 2, Rebec).
* Osebne napake: Sixt Primorska 21, Petrol Olimpija 24.
* Pet osebnih: /.

Košarkarji Sixt Primorske so državni prvaki. V finalu lige Nova KBM so včeraj premagali Petrol Olimpijo s 3:0; danes so bili v dvorani Bonifika v Kopru boljši z 68:63.

Za Sixt Primorsko je to prvi naslov državnega prvaka in hkrati četrta lovorika v tej sezoni. Koprčani so na začetku sezone dvignili slovenski superpokal, februarja so brez poraza postali zmagovalci pokala Spar, aprila pa so v polfinalu in finalu s petimi zaporednimi zmagami osvojili ligo Aba 2.

V Evropi je le devet primerov, ko je klub osvojil poker naslovov. Real Madrid dvakrat, in sicer 1984/85 in 2014/15, Barcelona (1987/88), Jugoplastika (1990/91), CSKA Moskva (2007/08), Lietuvos Rytas (2011/12), Maccabi Tel Aviv (2011/12) ter Smelt Olimpija, ki je bila v sezoni 1993/94 državni in pokalni prvak ter zmagovalec evropskega pokala in srednjeevropske superlige.



Izbranci trenerja Jurice Golemca so bili v vseh tekmovanjih praktično brez pravih tekmecev. V celotni sezoni so odigrali sedeminšestdeset tekem in jih izgubili le sedem, kar je 89,5 odstotna uspešnost. Sezono so zaključili z dvaindvajsetimi zaporednimi zmagami, zadnji poraz pa so doživeli 7. marca.

Sixt Primorska je peti slovenski klub z lovoriko državnega prvaka. Sedemnajstkrat je bila to Olimpija, sedemkrat Krka, dvakrat Helios in enkrat Tajfun. Le desetkrat v zgodovini je bil državni prvak znan po treh tekmah.

Čeprav je Sixt Primorska pometla s Petrolom Olimpijo, so bile vse tri finalne tekme izenačene in zanimive. Prvo so Koprčani dobili z 79:61, vendar so do visoke prednosti prišli šele v zadnji četrtini. V Stožicah so zmagali za točko (76:75), včeraj pa so odpor Ljubljančanov prav tako strli šele v zadnjih desetih minutah.

Tehtnica se je dokončno prevesila na njihovo stran po treh zaporednih trojkah, dveh Žana Marka Šiška (trojke 2:3) in eni kapetana Alena Hodžića (trojke 4:4), ki so jim štiri minute pred koncem pripeljale do prednosti 58:44.

Najkoristnejši igralec finala je bil Marjan Čakarun, ki je bil na tretji tekmi s 16 točkami in enajstimi skoki prvi strelec Sixt Primorske. Ob njemu so pri domačih do dvomestnih številk prišli še Alen Hodžić (12), Marko Jagodić Kuridža (11), Žan Mark Šiško in Lance Harris (oba po 10). Pri Petrolu Olimpiji je največ točk dosegel Roko Badžim (16).

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske: "V prvi vrsti moram čestitati igralcem, ki so pokazali neverjetno osredotočenost skozi celotno sezono. Treba je priznati, da v finalnem nizu nismo bili pravi, a je bilo tudi to dovolj za naslov prvaka. Sezona je popolna, sanjska! Iskrena hvala prekrasnim navijačem, ki so nas tudi tokrat ponesli do uspeha!"

Jure Zdovc, trener Petrol Olimpije: "Skozi celotno sezono so imeli fantje veliko smole. Od menjavanja trenerjev, do velikega števila igralcev, pa igranja v številnih tekmovanjih. Ob koncu sezone smo uspeli sestaviti skupino 12 igralcev, ki so v tem finalu dali vse od sebe. A tudi na tretji finalni tekmi smo imeli veliko smole. Žan Mark Šiško je zadel trojko z odbojem od table, pa Marjan Čakarun met izven ravnotežja preko naših rok. Nismo imeli sreče v tem finalu. Toda priznati je potrebno, da je Sixt Primorska zasluženo osvojila naslov državnega prvaka, za kar Koprčanom tudi čestitam. Svojim fantom se zahvaljujem, da so sprejeli mojo košarkarsko filozofijo in jim čestitam za borbeno igro v končnici."