Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Širimo VDC Zasavje: Kdo kroji našo usodo, 5. del oddaje (VIDEO)

Deli na:
Širimo VDC Zasavje: Kdo kroji našo usodo, 5. del oddaje (VIDEO)

Špela Režun - Foto: Matjaž Lavrič

Preden boste lahko prisluhnili dr. Špeli Režun, direktorici Varstveno delovnega centra (VDC) Zasavje in vodji sekcije direktorjev Skupnosti VDC Slovenija, si lahko najprej ogledate prvi del filma Kdo kroji mojo usodo (izposodili smo si ga za podnaslov naše oddaje), ki so ga pripravili v VDC Tolmin in nam tudi dovolili javno objavo. Velja si zapomniti marsikaj, kar so povedali uporabniki VDC Tolmin, tudi naslednje besede Sandre: "Želim si, da bi politiki prišli k nam in nas vprašali, kaj hočemo, kako pa vi živite. Eni si želimo, hočemo malo boljše življenje, ne glede na to ali imaš pokojnino ali je nimaš. Mene to boli.“

V pogovoru v prostorih bivalne skupnosti VDC Zasavje nam je Špela Režun povedala, da je vesela, da njihove prostore obiščejo tudi politiki. Gostili so tako prejšnjega kot zdajšnjega resornega ministra, jo pa včasih jezi, ker se vse premika prepočasi, ko pa že kakšno zakonodajo sprejmejo, je pogosto preveč zapletena, ponekod nerazumljiva, zgodi pa se, da kakšen del slovenske populacije celo povsem izpusti iz zakonodaje.

Ravno zaradi tega in težav s katerimi se vsakdanje srečujejo in jih želijo kar najhitreje rešiti, smo se v pogovoru z njo sprehodili skozi dogajanje na drugem posvetu Skupnosti VDC Slovenija, ki je v sredo, 23.11. 2022 potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer se je zbralo skoraj 300 udeležencev iz 65 različnih organizacij, posameznikov in študentov. Lep obisk posveta jasno kaže, kako pereča je postala problematika na področju podpore odraslim osebam z intelektualno oviro v Sloveniji.

Veseli jo, da so se posveta udeležili vsi pomembni deležniki, med njimi tudi minister Luka Mesec, saj vedo, da lahko le povezani naredijo konkreten sistemski premik, ki ga nujno potrebujemo vsi, ki živimo v naši lepi Sloveniji. Na osnovi prispevkov posveta in razprave je glavni zaključek ta, da je sistem socialnega varstva na področju odraslih oseb z intelektualno oviro evidentno postal nepravičen do uporabnikov in je potrebno čim prej sistem celovito prenoviti, da bo usmerjen v prvi vrsti na individualne potrebe uporabnikov in bo hkrati finančno in kadrovsko vzdržen ter transparenten in pravičen.

V pogovoru nam je predstavila vsebino predavavanj in opozorila na tiste najbolj nujna in konkretna dejanja, s katerimi se da uresničiti zgornji zaključek. Predstavila je tudi nekaj strateških ciljev. V oddaji jim lahko prisluhnete, so pa tudi objavljeni telopi, ki si jih lahko preberete.

Foto: Matjaž Lavrič - Igor Gošte in Špela Režun

Ob koncu oddaje si lahko ogledate še drugi del filma Kdo kroji mojo usodo, ki so ga posneli v VDC Tolmin. Velja si zapomniti, kaj so želje mnogih, ki so uporabniki Varstveno delovnih centrov širom Slovenije. Ubesedil jih je Darko (gre za dobesedni prepis): "Želim si, da me pride kakšen iskat. Za v kino, zvončke nabirat... V trgovino bi šel s prijatelji. Da bi šel na banko soude dvignit. V gostilno... bi pil kafe, čaj, sok... Piškotov ne smem... Kakšne tortice."

Mi vsi smo lahko med tistimi, ki pridemo Darka, Sandro in druge obiskati, se družiti z njimi. Biti njihovi prijatelji. Ravno to pa je tudi glavni namen snemanja naših oddaj.