Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Shiffrinova pri 23 letih na lovu za rekordi Lindsey Vonn

Deli na:
Shiffrinova pri 23 letih na lovu za rekordi Lindsey Vonn

Mikaela Shiffrin - Foto: Bobo

Ameriška smučarka Mikaela Shiffrin, ki pri rosnih 23 letih hitro dohiteva največje legende tega športa, je na včerajšnje slalomu v Mariboru zabeležila novo, že 56. zmago v svetovnem pokalu. A kot sama pravi, ji številke ne pomenijo veliko. V tej luči je tudi napovedala, da na prihodnjem svetovnem prvenstvu v Areju ne namerava nastopiti v smuku.

Kot pojasnjuje mlada Američanka, jo v smučanju žene predvsem misel, da se vedno da še kaj izboljšati. "Vedno imam željo narediti še boljše zavoje. To me žene, to mi daje zagon, številke pri tem nimajo neke vloge," je dejala za STA.

"Lahko si kdaj mislim, da bo določena zmaga ali določen rekord predstavljal moj največji uspeh doslej. Potem mi to uspe, jaz pa razmišljam - lahko bi še bolje smučala. Vedno se vrnem k smučanju," pravi o svojem receptu za motivacijo in posledično izjemne tekmovalne uspehe.

Tudi po včerajšnji zmagi v težkih razmerah na razmočeni pohorski strmini, s katero je na večni lestvici zmag v svetovnem pokalu v ženski konkurenci prehitela Vreni Schneider, je na novinarski konferenci pojasnila, da se ne ukvarja s statistiko. Še manj pa se želi primerjati s preteklimi legendami tega športa.

"Če gledamo gole številke in se pogovarjamo o tem in onem rekordu, vse to na nek način razčloveči moje dosežke in uspehe ostalih smučark. Jaz ne potrebujem številk za to, da se izboljšujem. Ja, lepo je. Ampak nikoli ne moreš vsega strniti v eno številko," je pojasnila.

Ob napovedani upokojitvi ameriške kraljice hitrih disciplin Lindsey Vonn je tako dejala, da se ne vidi kot njena naslednica. "Če me sprašujete, ali bom prevzela štafeto od nje, lahko rečem - Lindsey je nosila svojo palico, jaz nosim svojo." Pri tem je ocenila, da verjetno nihče v smučarski karavani ni pripravljen na slovo Vonnove od belih strmin: "Nemogoče bo zapolniti njene čevlje."



Po zmagi v Mariboru, od koder se odpravlja na svetovno prvenstvo v Aare kot prvo ime prvenstva v ženski konkurenci, je ocenila, da je urnik za tekmovalke precej natrpan. Na superveleslalomu v Aareju bo nastopila že v torek, zaradi želje po tem, da ne bi pregorela, pa se odpoveduje smuku.

Čeprav se s tem tudi odpoveduje možnosti za osvojitev odličij v vseh petih disciplinah, bo zato na vseh startih napadala na polno. "Moja taktika za prvenstvo bo enaka kot na vsaki tekmi v svetovnem pokalu, dati vse od sebe. Morda je še lažje na tekmah, kot so svetovno prvenstva in olimpijske igre, saj imaš tam lahko le eno taktiko: greš po zlato," je še dejala za STA.

"Tam ne braniš točk iz svetovnega pokala, ne ukvarjaš se s pokali in podobnimi rečmi. Daš vse od sebe, če ti uspe dobiti medaljo, potem je občutek izvrsten."

Ob vseh zmagah in rekordih Shiffrinova še priznava, da je velikokrat težko smučati na najvišji ravni, še posebej tako visoki, kot si jo sama s svojimi uspehi zastavlja. "Dostikrat pridejo dnevi, ko mi je težko, ko nisem zadovoljna s svojim smučanjem. Vedno rada treniram, obožujem ta šport, ampak včasih sem na tekmah živčna, napeta, ne uspe mi narediti, kar si želim, in se sprašujem, kaj mi je tega treba."

"Ampak zavedam se, da gre le za en dan in potem pride naslednja tekma in sem spet prava."