Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sharon Stone bo dobila nagrado zlata ikona

Deli na:
Sharon Stone bo dobila nagrado zlata ikona

Sharon Stone - Foto: Profimedia

Ameriška igralka Sharon Stone bo na 17. filmskem festivalu v Zürichu prejela nagrado zlata ikona, ki je najvišje priznanje na festivalu. Nagrado ji bodo izročili 25. septembra v Zürichu. Podelitvi bo sledila projekcija trilerja Casino Martina Scorseseja, za vlogo v katerem je bila igralka nominirana za oskarja.

Sharon Stone bo v Zürichu tudi vodila mojstrski tečaj, "na katerem bo javnosti ponudila zanimiv vpogled v svoj ustvarjalni proces in izjemno kariero," so po pisanju portala Hollywood Reporter sporočili organizatorji.

"Sharon Stone je prava ikona sedme umetnosti," je dejal Christian Jungen, umetniški direktor filmskega festivala v Zürichu. "Hitchcock bi bil navdušen nad njo. Odlikujejo jo neustavljiv šarm, velika človeška globina, talent za igranje najrazličnejših vlog in sposobnost očarati občinstvo kot nihče drug. V času, ko so v filmski industriji prevladovali moški, se je odločno borila proti seksizmu in s tem postala pomemben vzor številnim ženskam v tej industriji," je dodal.

Sharon Stone je peta ženska po vrsti, prejme nagrado zlata ikona. "V čast mi je sodelovati s svetovno skupnostjo in proslaviti globino naše umetnosti. Navdušena sem nad tem, da sem bila prepoznana v tej vlogi," je povedala igralka.


Na festivalu v Zürichu so o njeni karieri zapisali: "Sharon Stone se je pred 30 leti zapisala v filmsko zgodovino s prelomno vlogo usodne ženske v filmu Prvinski nagon (1992), toda v naslednjih letih ni želela biti tipizirana kot vampirka, ki žre moške. Pravzaprav se je igralka, ki je v svojih spominih v New York Timesovi uspešnici The Beauty of Living Twice nedavno obravnavala bolezni Hollywooda, izkazala kot izjemno vsestranska karakterna igralka."

"Zaslovela je s pomočjo režiserja Paula Verhoevena, ki jo je angažiral v filmu Total Recall (Popolni spomin, 1990), nato pa ji je ponudil še vlogo Catherine Tramell v filmu Prvinski nagon. Zaradi velikega uspeha filma so ji ponujali film za filmom: ob Williamu Baldwinu je igrala v filmu Vročica (1993), ob Sylvestru Stallonu v Specialistu (1994) in spretno pokazala svoje orožarske sposobnosti v filmu Hitri in mrtvi (1995), ki je ugledal svet le zato, ker ga je Sharon Stone tudi koproducirala. Nato je igrala v odmevnih produkcijah, kot sta Zadnji ples (1996) in Sfera (1998), svojo igralsko vsestranskost pa je dokazala tudi v drami Mogočni (1998) in komediji Muza (1999) ter pri tem dobila tudi dva zlata globusa."

V zadnjih letih je Sharon Stone med drugim igrala v televizijski seriji Mosaic (Mozaik, 2018), filmu The Laundromat (Pralnica, 2019), mini-seriji Novi papež (2019-2020), in nazadnje v Netflixovi seriji Ratched (2020).

Med dosedanjimi dobitniki nagrade zlata ikona so Juliette Binoche, Cate Blanchett, Glenn Close, Arnold Schwarzenegger, Michael Douglas, Richard Gere in Sean Penn. Filmski festival v Zürichu bo potekal od 23. septembra do 3. oktobra.