andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

"Sepp Blatter mora oditi"

Deli na:
"Sepp Blatter mora oditi"

Foto: Reuters

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Joseph Blatter se ni pojavil na zdravstvenem kongresu svoje organizacije v Zürichu in je odpovedal tudi govor na njem. Prvič naj bi se po četrtkovih aretacijah sedmerice članov Fife pojavil danes ob 17. uri, ko bo potekalo odprtje volilnega kongresa Fife, na katerem bo vnovič kandidiral.

Vse več pa je pozivov Blatterju ne le, da naj ne kandidira ponovno za predsednika, ampak da naj odstopi iz vodstva nogometne organizacije, ki je imela med letoma 2011 in 2014 kar 5,7 milijarde ameriških dolarjev prihodkov in so jo pretresali številni škandali, zadnji je izbruhnil zgolj dva dneva pred volitvami.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je četrtek zvečer izrazila zahtevo, da naj se 65. volilna skupščina izpelje čez pol leta, danes pa bo imela srečanje s svojimi članicami. Azijska nogometna konfederacija (AFC) se je v sporočilu, ki ga je objavila na svoji spletni strani, zavzela, da naj se kongres in petkove volitve predsednika Fife izvedeta po predvidenem programu; Blatterjev edini tekmec bo jordanski princ Ali Bin Al Hussein.

AFC ima na volitvah 47 od 209 možnih glasov in je s tem tretja po moči za Afriško nogometno konfederacijo CAF (56 glasov) in Uefo (54). Sejo izvršnega odbora je imel CAF v sredo, po njej pa so afriški predstavniki izrazili podporo Blatterju, "ki je naredil veliko dobrega za razvoj nogometa v Afriki", ob tem pa so dodali, da bo na volitvah vsak izmed predstavnikov CAF "glasoval po svojem prepričanju".

Južnoameriška konfederacija (Conmebol) pa po navedbah virov iz nje, ki so želeli ostati neimenovani, razmišlja o ustreznosti svoje podpore Blatterju in je zaprosila za sestanek s predstavniki Uefe in Zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf). Slednja ima 35 glasov.

Poraja se vprašanje o možnosti bojkota volitev, ki bi ga izvedle članice Uefe. Nekdanji direktor Fife Guido Tognoni je o tem dejal, "da bi bil to zelo hud udarec za Blatterja" in dodal, da "si je z zadnjimi dogodki zadal strel v nogo".

"Sepp Blatter mora oditi. To lahko stori z odstopom, lahko izgubi na volitvah, ali pa bomo morali najti kakšno drugo pot. Očiščenja Fife z njim ni mogoče doseči," je bil kratek in jasen predsednik Angleške nogometne zveze (FA) Greg Dyke.

Še bolj neposreden je bil nekdanja brazilska legenda in sedaj senator v domovini Romario, ki je priprte funkcionarje Fife opisal kot "podgane", preiskovalcem FBI in švicarski policiji pa je zaželel veliko sreče. Argentinski zvezdnik Diego Maradona je pozdravil aretacije in opozoril, da bi bil Blatter kaj lahko naslednji, ki bo moral v New York, "saj mu sledijo že deset let".

Blatter se je na čelo Fife zavihtel 8. junija 1998, ko je dobil več glasov od nekdanjega predsednika Uefe Lennarta Johanssona. Ta je dejal, da ga zadnji dogodki ne presenečajo. "Velika smola je, da ima največja športna organizacija takšnega vodjo, kot je Blatter."

Glavni pokrovitelji Fife, kot so McDonald's, Adidas in Budweiser, pa so izrazili zaskrbljenost nad dogajanjem okrog krovne nogometne organizacije.