Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Senzacija: Slovenski odbojkarji prek svetovnih prvakov Poljakov v polfinale EP

Deli na:
Senzacija: Slovenski odbojkarji prek svetovnih prvakov Poljakov v polfinale EP

Foto: Bobo

Slovenija se je uvrstila v polfinale evropskega prvenstva v odbojki v Sofiji. V četrtfinalu je premagala svetovne prvake Poljake s 3:2 (17, 19, -23, -19, 14).

* Dvorana Arena Armeec, gledalcev 1200, sodnika: Pasquali (Italija), Yener (Turčija).
* Poljska: Nowakovski, Konarski, Kurek 2, Klos 8, Bieniek 6, Drzyzga 4, Lomacz, Kubiak 19, Gacek, Szalpuk, Zatorski, Mozdzonek, Mika 12, Buszek 2.
* Slovenija: Pajenk 7, Šket 3, Gasparini 17, Plot, Vinčić 4, Kozamernik 6, Koncilja 3, Klobučar 2, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 17, Čebulj 14, Pavlović.

Slovenski odbojkarji so po pravi drami poskrbeli za eno največjih senzacij v zgodovini evropskih prvenstev. Po zmagi nad svetovnimi prvaki Poljaki so se uvrstili v polfinale in se bodo v soboto in nedeljo merili za odličja. Javnost tega zagotovo ni pričakovala, fantje pa so ves čas verjeli vase, prepričani so, da lahko premagajo vsako reprezentanco, ta samozavest pa jim je še kako koristila. Tudi potem, ko so zapravili vodstvo 2:0 v nizih, so bili samozavestni, v "tie breaku" so ubranili tudi zaključno žogo tekmecev, s tem pa dokazali, da so tudi psihično na visoki ravni, kar v preteklosti ni bila njihova značilnost.

Izbranci Andre Gianija so se spet striktno držali navodil, ves čas tekme kazali odlično odbojko, čeprav so po zaostanku z 0:2 Poljaki izenačili. Napak ni bilo veliko, mogoče so zapravili le nekoliko preveč protinapadov. A za to ima gotovo nekaj zaslug tudi kakovosten tekmec, ki sicer na tem prvenstvu ne igra svoje najboljše odbojke, kar pa ne zmanjšuje slovenskega uspeha.

"Napasti jih moramo iz vseh mogočih orožij. Začeti odločno in držati ritem skozi vso tekmo," so bile želje slovenskih igralcev, ki so že na samem začetku dokazali, da se svetovnih prvakov ne bojijo. Z odličnimi servisi Klemna Čebulja so povedli 7:3, Čebulj je kar dve točki prispeval z asom. Ko je as dosegel še Alen Pajenk, je Slovenija imela že šest točk prednosti (10:4), a po nekaj napah na sprejemu in srečnem asu Fabiana Drzyzge se je prednost hitro stopila na +2. Toda to so bili edini črni trenutki Slovencev v nizu, saj je sledilo briljantno nadaljevanje. Po izidu 19:16 je na servis prišel Jan Klobučar in imel veliko zaslug za pet zaporednih točk, s katerimi so Slovenci praktično osvojili niz.

Gianijevi izbranci so imeli v prvem nizu kar 91-odstoten izkoristek napada, Poljaki le 48-odstoten. Nemogoče je bilo pričakovati, da se bo to ponovilo tudi v drugem nizu, a ni bilo dosti slabše. Niz so sicer bolje začeli izbranci Stephanea Antigaja, povedli so s 6:2, vendar so Slovenci hitro zbrali, po bloku Jana Kozamernika je bilo 7:7, po treh zaporednih točkah Tineta Urnauta, tretjo je dosegel z asom, pa so že vodili z 11:9. A tudi po tem niso popuščali, igrali so zbrano, preudarno in učinkovito, medtem ko so Poljaki v glavnem igrali na Bartozsa Kureka, ki je zbiral točke, vendar tudi delal napake. Po eni izmed njih je Slovenija povedla z 18:13, Mitja Gasparini je vodstvo še povečal, v končnici pa sta svoje dodala še Alen Šket, ki je za kratek čas stopil v igro, in spet Klobučar, z asom je Slovenijo popeljal v vodstvo 23:17. Po dveh zaporednih točkah tekmecev je Giani zahteval odmor, po katerem so dosegli točko, Gasparini pa je nato niz zaključil.

En niz do boja za kolajne, bodo Slovenci zdržali, so se spraševali navijači. Niz se ni začel dobro, saj so Poljaki povedli s 5:2, ob prvem tehničnem odmoru vodili z isto razliko, ob drugem je bilo njihovo vodstvo še za točko višje. Pri izidu 13:18 se je slutilo, da bodo Poljaki znižali zaostanek, Slovenci pa se niso dali, z asom Gasparinija so se približali na 18:20, z asom Čebulja na 21:22, po bloku Pajenka pa izenačili na 22:22. Psihološke prednosti pa žal niso izkoristili, Čebulj je s servisom poslal žogo v mrežo, Kurek dosegel as, prve zaključne žoge Poljaki niso izkoristili, zato pa so drugo.

Izgubljeni niz je pomenil veliko psihično preizkušnjo za slovenske fante, ki pa so jo več kot uspešno opravili. V četrtem nizu so zapravili nekaj preveč protinapadov, a bili tekmecem za petami vse do izida 17:22, zato pa so spet prevzeli pobudo v "tie breaku", ko so po dveh napakah Kureka povedli s 4:2, po asu Dejana Vinčića pa z 8:5. Pred končnico so vodili z 11:9, a po servisih Kureka so Poljaki izenačili na 12:12, nato pa povedli s 14:13. Ni bilo veliko tistih, ki so pri tem rezultatu še pripisali kakšno možnost Slovencem, a s tem se ni strinjal Urnaut, ki je z izenačenjem povlekel soigralce, ti so mu vrnili z blokom, na koncu pa so pomagali še Poljaki, žogo so poslali izven igrišča.

Slovenski odbojkarji bodo v sobotnem polfinalu evropskega prvenstva igrali z Italijani, ki so na četrtfinalni tekmi v Busto Arsiziu brez izgubljenega niza premagali Rusijo s 3:0.