ogledalo Dobra karma

Psihološki test: kateri del svojega telesa bi si ...

mars, marsis Svet24.si

Pod površjem Marsa več vodnih teles

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

avtobusna postaja, potnik, maska Svet24.si

Pripravljajo poseben "vozni red" za upokojence, ti...

Tomi Rumpf Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

metka Njena.si

Ljubezen po domače: Je pri Metki doma hudo ...

Magazin

Šefu bogatega PSG in nekdanjemu funkcionarju Fife v Švici sodijo zaradi korupcije

Deli na:
Šefu bogatega PSG in nekdanjemu funkcionarju Fife v Švici sodijo zaradi korupcije

Nasser Al-Khelaifi - Foto: Reuters

Na sodišču v Bellinzoni v Švici se je začelo sojenje predsedniku francoskega nogometnega velikana Parisa St. Germaina Nasserju Al-Khelaifiju in nekdanjemu generalnemu sekretarju Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Jeromu Valckeju. Dvojici zaradi obtožb o korupciji pri dodelitvi televizijskih pravic za svetovno prvenstvo grozi do pet let zapora.

Dvojica naj bi svoje dokaze predstavila v torek, če se bodo trije sodniki odločili za nadaljevanje zaslišanja. Včeraj je njuna obramba navedla, da je proces omadeževan zaradi razkritij o neuradnih sestankih med zdaj že nekdanjim švicarskim generalnim tožilcem Michaelom Lauberjem in predsednikom Fife Giannijem Infantinom.

Lauber je svoje mesto zapustil julija, oba pa preiskujejo zaradi oviranja preiskave. Cristina Castellote, ena od preiskovalk, je dejala, da pritožbe nimajo nobenega vpliva na proces v Bellinzoni.

Al-Khelaifi, ki je tudi predsednik katarske medijske hiše beIN Media in član izvršnega odbora Evropske nogometne zveze, je obtožen, da je Valckeja napeljeval h kriminalnemu dejanju. Proces, ki so ga sicer že preložili zaradi pandemije novega koronavirusa, naj bi trajal do 25. septembra.

Če bo prišlo do obsodb, bo to prvi zaključeni primer v Švici, kjer imajo sedež številne mednarodne športne organizacije, v približno 20 sodnih procesih, ki so jih sprožili pet let nazaj v povezavi s korupcijo v Fifi.


Valcke, ki je bil do leta 2015 desna roka odstavljenega predsednika Fife Seppa Blatterja, se sooča z obtožbami, povezanimi z dvema različnima primeroma korupcije glede televizijskih pravic.

Devetinpetdesetletni Francoz je obtožen, da naj bi za "protiuslugo" skušal narediti vse, da bi televizijske pravice za območje Bližnjega vzhoda in Severne Afrike za SP 2026 in 2030 dobil beIN Media.

Sodeč po preiskavi se primer nanaša na sestanek 24. oktobra 2013 na francoskem sedežu beINa, ko naj bi Al-Khelaifi obljubil, da bo kupil vilo na Sardiniji za pet milijonov evrov in zanjo ekskluzivne pravice prepustil Valckeju. Al-Khelaifi je zanikal obtožbe.

Pravice pa je dejansko dobil beIN Media 29. aprila 2014 s sporazumom, ki ga Fifa odtlej ni izpodbijala.

Valcke, ki tudi zanika obtožbe, pa je obtožen tudi tega, da je izkoristil svoj položaj v Fifi med letoma 2013 in 2015 za dodelitev medijskih pravic za Italijo in Grčijo za različna svetovna prvenstva in druga tekmovanja med 2018 in 2030.

Loading...