stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Šef Dinama Mamić si bo milijonsko varščino zagotovil z nepremičninami prijateljev

Deli na:
Šef Dinama Mamić si bo milijonsko varščino zagotovil z nepremičninami prijateljev

Foto: Reuters

Izvršni predsednik zagrebškega nogometnega moštva Dinamo Zdravko Mamić bo še nekaj časa v priporu, potem ko je zagrebško sodišče v torek sporočilo, da se lahko brani s prostosti zaradi obtožb za domnevne finančne malverzacije v klubu. Nekaj manj kot dva milijona evrov varščine namerava zagotoviti z nepremičninami prijateljev.

Mamić se je v torek preko svojih odvetnikov zahvalil vsem, ki so zbrali 14 milijonov kun (1,85 milijona evrov) za njegovo varščino. Kot je pojasnil, namesto denarja namerava založiti več nepremičnin, ki so v lasti njegovih prijateljev. Nepremičnine naj bi zadoščale tudi za pet milijonov kun (658.000 evrov) varščine za njegovega sina Marija Mamića, poroča Jutarnji list.

Po odločitvi sodišča, da Mamić znova lahko gre na prostost ob varščini, je hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) zahteval blokado sedem milijonov kun (921.000 evrov) varščine, ki jih je Zdravko Mamić nakazal julija letos, ko so ga prvič izpustili iz pripora, v katerem je končal zaradi suma podkupovanja in utaje davkov, s čimer naj bi oškodoval klub in državo za 130 milijonov kun (17,1 milijona evrov). Sodišče je začasno ugodilo zahtevi tožilstva, na katero se Zdravko Mamić lahko pritoži.

Mamića in še štiri osebe so prijeli sredi novembra zaradi suma, da so pri domnevno spornih transferjih nogometašev oškodovali klub za približno 10 milijonov evrov in pol milijona britanskih funtov. Poleg Mamića, so takrat prijeli tudi njegovega sina Maria Mamića, predsednika hrvaške nogometne zveze in nekdanjega direktorja Dinama Damirja Vrbanovića ter dva podjetnika iz Istre. Vrbanovića so medtem izpustili, ostala četverica pa lahko odkoraka iz pripora ob plačani varščini.

Sodišče je Zdravku Mamiću pogojevalo izpustitev na prostost tudi s prepovedjo opravljanja nalog izvršnega predsednika kluba. Ne bo smel niti priti v stik z več desetimi pričami, med katerimi je tudi njegov brat Zoran Mamić, ki je tudi bil julija v priporu.

Določila o izpustitvi Zdravka Mamića so povzročila številna vprašanja, tudi glede na dejstvo, da bo kot izvršni podpredsednik v hrvaški nogometni zvezi lahko nadaljeval svoje delo v osrednji hrvaški nogometni organizaciji tako kot soobtoženi Vrbanović.

Posebej so ogorčeni številni državljani, ki tudi v primeru Mamić kritizirajo pravosodje zaradi določil o varščini, ki le premožnim omogočajo, da se branijo s prostosti tudi v primeru večmilijonskih obtožb za korupcijo.