stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prevc po polovici v boju za zmago na novoletni turneji

Deli na:
Prevc po polovici v boju za zmago na novoletni turneji

Foto: Reuters

Slovenski skakalec Peter Prevc je tudi na drugi tekmi novoletne skakalne turneje v Garmisch Partenkirchnu osvojil tretje mesto. Prevc je pristal pri 136,5 in 136 metrih in za 9,1 točke zaostal za Norvežanom Andersom Jacobsenom (135,5 in 136,5 m) ter 2,5 točke za Švicarjem Simonom Ammannom (138 in 133 m).

Prevc, ki je osvojil prve stopničke v Garmischu, v skupnem seštevku novoletne turneje zdaj za 1,1 točke zaostaja za Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki je bil tokrat šesti. V svetovnem pokalu še naprej vodi Avstrijec Michael Hayböck, 19 točk pred Čehom Romanom Koudelko in Norvežanom Andersom Fannemelom, za 39 točk na četrtem mestu zaostaja Prevc.

Ostali Slovenci so se poslovili po prvi seriji. Robert Kranjec je bil 32., Matjaž Pungertar 37., Jernej Damjan 42. in Nejc Dežman 43. Anže Lanišek je izpadel že v kvalifikacijah, na naslednjih dveh avstrijskih tekmah novoletne turneje pa ga bo zamenjal Rok Justin.

Tekma, spremljalo jo je kakšnih 20.000 navijačev, se je v drugi seriji po pričakovanjih odločala med vodilno osmerico. Do takrat sta izstopala Nemca Richard Freitag, ki se je s 15. mesta na koncu prebil na deveto in Severin Freund, ki je končal mesto za njim. Avstrijec Stefan Kraft, Norvežan Rune Velta, Avstrijca Gregor Schlierenzauer in Michael Hayböck in Japonec Noriaki Kasai so vsi po vrsti preskočili 135 metrov, v vodstvu pa je bil z najboljšo daljavo dneva Schlierenzauer, ki je pristal pri 139,5 metra.

Na vrhu je bila še trojica, vremenske razmere na bavarski skakalnici pa so se nekoliko poslabšale. Prevcu je 136 metrov zadostovalo, da je prehitel Schlierenzauerja. Švicar Ammann je bil nato še tri metre krajši od Prevca, prednost iz prvega nastopa in nekoliko slabše razmere pa so zadostovale za prevzem vodstva. O zmagovalcu je odločal Jacobsen, ki je naravnost blestel pri vseh skokih na drugi postaji turneje in skok, dolg 136,5 metra, je Norvežanu, zmagovalcu turneje v sezoni 2006/7, zagotovil zanesljivo zmago.

"Zmeraj si želimo še več, ker smo, po domače povedano, ljudje vedno malo požrešni. A moram biti zadovoljen s tem, kar sem si zaslužil in zelo sem vesel. Ta tekma je bila skoraj najtežja doslej. Zadaj v glavi je bil tisti neuspeli poskus iz lanskega leta, kar me je malo ves čas teplo," je po stopničkah povedal Prevc in se spomnil, da je lani po tretjem mestu v Oberstdorfu nato v Garmischu končal le na 18. mestu.

Jacobsen, v svetovnem pokalu je dosegel 10. zmago in prvo po tekmi v Zakopanah leta 2013, se je z uspehom prebil tudi na četrto mesto skupnega seštevka 63. novoletne turneje, a vsaj po dveh tekmah kaže na slovensko-avstrijski dvoboj, saj Norvežan za vodilnim Kraftom zaostaja že 21 točk. Avstrijec ima le 1,1 točke prednosti pred Prevcem, pred rojakom Hayböckom pa nekaj več kot sedem točk.

"Tudi sam sem presenečen nad tem, kar sem v teh dveh dneh pokazal tukaj," je dejal 29-letni Norvežan, ki je očitno dokončno okreval po poškodbi v Planici 2013, po kateri se ni več prebil prav med najboljše.

Novoletna turneja se bo nadaljevala 4. januarja v Innsbrucku.