Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

angel Svet24.si

Za sodelovanje z angeli obstaja tudi nekaj pravil

ladja atlantia Svet24.si

Žena zastrupljenega Italijana o trenutkih groze ...

maja Šuput Svet24.si

FOTO: Hrvaška pevka z nogo soprogu držala ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Magazin

Risani kralj Matjaž se je prebudil in prišel v slovenska kina

Deli na:
Risani kralj Matjaž se je prebudil in prišel v slovenska kina

Foto: Katarina Nikolov - Risani kralj Matjaž in Ilona.

V Kinodvoru so včeraj premierno prikazali danski celovečerni animirani film Neverjetna zgodba o velikanski hruški. Kot predfilm je bil na sporedu kratki animirani film režiserke in scenaristke Katarine Nikolov o Kralju Matjažu. Po projekcijah v Kinodvoru bosta filma skupaj na ogled po kinematografih Art kino mreže po Sloveniji.

Katarina Nikolov je v pogovoru za STA pojasnila, da obstaja več različic zgodbe o kralju Matjažu, vsem pa je skupen zaključek, v katerem bralca pripoved, na milost in nemilost, prepusti domišljiji, ki ob koncu pripovedi prinaša obljubo, da se bo kralj Matjaž nekoč zbudil in se vrnil med ljudi. "Glede na to, da me je najbolj pritegnila možnost, da se v animiranem filmu skrivnost pojasni, sem kot primerno za ekranizacijo zgodbe izbrala verzijo pripovedke, kjer majhna deklica v gori pod Peco najde spečega kralja Matjaža in skrivnost se tako odkrije skozi otroške oči," je dodala.

V kratkem animiranem filmu namreč sedemletna deklica Ilona obišče svojega starega soseda, ki je izjemen pripovedovalec zgodb. Med pripovedovanjem zgodbe o slovenskem junaku kralju Matjažu, si skupaj ustvarita svoj domišljijski svet. Ilona s svojimi domislicami duhovito posega v pripoved, jo humorno prepleta s sedanjostjo ter na koncu odkrije veliko sosedovo skrivnost, je vsebina na kratko povzeta na Kinodvorovi spletni strani.


V razkritju skrivnosti, kje se skriva kralj Matjaž, je režiserka prepoznala "možnost aktualizacije teme osamljenosti v sodobnem času in jo preko zgodbe povezala s celotno vsebino filma, ki se vzporedno dogaja v današnjem času, ko niti svojih sosedov ne poznamo več". Katarina Nikolov je še enega priljubljenega junaka, Petra Klepca, že predstavila v animiranem filmu Peter Peter, z zvesto ekipo pa že delajo na novem filmu, v ospredju katerega bo tokrat Povodni mož. Ta naj bi premiero dočakal konec leta.

Kratki film Kralj Matjaž bo prikazan kot predfilm danskega celovečernega animiranega filma Neverjetna zgodba o velikanski hruški treh, ki ga podpisujejo Philip Einstein Lipski, Jorgen Lerdam in Amalie Naesby Fick. Zgodba je postavljena v Sončno mesto, kjer živita tudi slon Sebastjan in mačka Miša. V tem mestu so vsi srečni, dokler nekega dne ne izgine mestni župan.

Miša med ribolovom ujame njegovo sporočilo v steklenici, v katerem kliče na pomoč s Skrivnostnega otoka. V steklenici je seme in čez noč iz njega zraste velikanska hruška. Sebastijan, Miša in profesor Glukoza s hruško zaplujejo nevarnim dogodivščinam naproti. Pri reševanju župana jih ne more ustaviti prav nič, niti pirati, morski zmaj in radovedni duh, piše na spletni strani Kinodvora.

Loading...