favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Risani kralj Matjaž se je prebudil in prišel v slovenska kina

Deli na:
Risani kralj Matjaž se je prebudil in prišel v slovenska kina

Risani kralj Matjaž in Ilona. - Foto: Katarina Nikolov

V Kinodvoru so včeraj premierno prikazali danski celovečerni animirani film Neverjetna zgodba o velikanski hruški. Kot predfilm je bil na sporedu kratki animirani film režiserke in scenaristke Katarine Nikolov o Kralju Matjažu. Po projekcijah v Kinodvoru bosta filma skupaj na ogled po kinematografih Art kino mreže po Sloveniji.

Katarina Nikolov je v pogovoru za STA pojasnila, da obstaja več različic zgodbe o kralju Matjažu, vsem pa je skupen zaključek, v katerem bralca pripoved, na milost in nemilost, prepusti domišljiji, ki ob koncu pripovedi prinaša obljubo, da se bo kralj Matjaž nekoč zbudil in se vrnil med ljudi. "Glede na to, da me je najbolj pritegnila možnost, da se v animiranem filmu skrivnost pojasni, sem kot primerno za ekranizacijo zgodbe izbrala verzijo pripovedke, kjer majhna deklica v gori pod Peco najde spečega kralja Matjaža in skrivnost se tako odkrije skozi otroške oči," je dodala.

V kratkem animiranem filmu namreč sedemletna deklica Ilona obišče svojega starega soseda, ki je izjemen pripovedovalec zgodb. Med pripovedovanjem zgodbe o slovenskem junaku kralju Matjažu, si skupaj ustvarita svoj domišljijski svet. Ilona s svojimi domislicami duhovito posega v pripoved, jo humorno prepleta s sedanjostjo ter na koncu odkrije veliko sosedovo skrivnost, je vsebina na kratko povzeta na Kinodvorovi spletni strani.


V razkritju skrivnosti, kje se skriva kralj Matjaž, je režiserka prepoznala "možnost aktualizacije teme osamljenosti v sodobnem času in jo preko zgodbe povezala s celotno vsebino filma, ki se vzporedno dogaja v današnjem času, ko niti svojih sosedov ne poznamo več". Katarina Nikolov je še enega priljubljenega junaka, Petra Klepca, že predstavila v animiranem filmu Peter Peter, z zvesto ekipo pa že delajo na novem filmu, v ospredju katerega bo tokrat Povodni mož. Ta naj bi premiero dočakal konec leta.

Kratki film Kralj Matjaž bo prikazan kot predfilm danskega celovečernega animiranega filma Neverjetna zgodba o velikanski hruški treh, ki ga podpisujejo Philip Einstein Lipski, Jorgen Lerdam in Amalie Naesby Fick. Zgodba je postavljena v Sončno mesto, kjer živita tudi slon Sebastjan in mačka Miša. V tem mestu so vsi srečni, dokler nekega dne ne izgine mestni župan.

Miša med ribolovom ujame njegovo sporočilo v steklenici, v katerem kliče na pomoč s Skrivnostnega otoka. V steklenici je seme in čez noč iz njega zraste velikanska hruška. Sebastijan, Miša in profesor Glukoza s hruško zaplujejo nevarnim dogodivščinam naproti. Pri reševanju župana jih ne more ustaviti prav nič, niti pirati, morski zmaj in radovedni duh, piše na spletni strani Kinodvora.