Neca Falk Dobra karma

70 let najbolj znane slovenske rdečelaske

Meghan Markle, Archie Svet24.si

Meghan se pritožuje, da je Archie preslaven

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Naši levici se je dokončno ...

srečanje janša plenkovič Svet24.si

Po srečanju vrhov Slovenije in Hrvaške: na ...

avdo-avdić Necenzurirano

Hrvaški obveščevalci delajo z Janševimi ljudmi...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

marijana-batinić Njena.si

Skrušena Marijana Batinić: 'pretresena sem'

Magazin

Sprememba pri Simpsonovih: beli igralci ne bodo več posojali glasov pripadnikom manjšin

Deli na:
Sprememba pri Simpsonovih: beli igralci ne bodo več posojali glasov pripadnikom manjšin

Apu iz serije Simpsonovi. - Foto: arhiv Reporterja

Producenti priljubljene ameriške animirane serije Simpsonovi so napovedali, da ne bodo več uporabljali glasov belopoltih igralcev za upodobitev likov, ki predstavljajo etnične manjšine. To bo veljalo tudi za lik Apuja Nahasapeemapetilona, lastnika trgovine indijskega porekla, ki mu je vse od leta 1990 glas posojal ameriški igralec Hank Azaria.

Lik Nahasapeemapetilona so večkrat problematizirali, češ da naj bi razpihoval rasistične stereotipe. Azaria je letos januarja povedal, da se je dogovoril s producenti o opustitvi vloge. Zdaj pa so pri ameriški televizijski družbi Fox šli še korak naprej in napovedali, da odslej pripadnikom manjšin glasov ne bodo več posojali belopolti igralci, piše francoska tiskovna agencija AFP.

To bo med drugim veljalo tudi za lik temnopoltega Dr. Hibberta, za katerim je bil doslej ameriški igralec Harry Shearer. Ta sicer svoj glas posoja tudi številnim drugim likom, od šefa Homerja Simpsona Mr. Burnsa do soseda Simpsonovih Neda Flandersa.

Novico so pri studiu Fox dali v javnost po tem, ko je svoje sodelovanje odpovedal igralec Mike Henry, ki je v animirani seriji Family Guy, katere producent je prav tako Fox, 20 let posojal glas temnopoltemu liku Clevelandu Brownu. Kot je zapisal na Twitterju: "Obožujem ta lik, ampak temnopolte ljudi morajo upodabljati temnopolti ljudje, zato bom opustil svojo vlogo."V ZDA so trenutno sredi nemirov zaradi policijskega nasilja nad manjšinami ter smrti temnopoltega Georga Floyda med policijsko aretacijo, še navaja AFP.

Simpsonovi veljajo za kulturni fenomen. Do danes so prejeli vrsto nagrad, med njimi več kot 30 televizijskih nagrad emmy. Leta 2000 so si prislužili tudi zvezdo na znamenitem hollywoodskem Pločniku slavnih, leta 2007 pa so njihove dogodivščine zaživele še v celovečernem filmu.

Serijo je za ameriško televizijsko družbo Fox leta 1989 ustvaril Matt Groening. Gre za satiro na različne vidike življenja povprečne ameriške družine, kulturo, družbo in tudi televizijo. Dogajanje je postavljeno v izmišljeno mesto Springfield. Groening je likom v seriji nadel imena članov lastne družine, za fanta pa je uporabil izmišljeno ime, Bart.

Loading...