stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Rio svari športnike in turiste: Pripravite se na katastrofalen transport

Deli na:
Rio svari športnike in turiste: Pripravite se na katastrofalen transport

Foto: Getty Images

Policisti, zdravniki in ostali prebivalci Ria svarijo obiskovalce olimpijskega mesta, da se naj pripravijo na katastrofalne razmere v času iger. Opozarjajo na ziko, kriminal, politično krizo, na pol narejeno infrastrukturo, prebivalci pa menijo, da bo huda težava tudi javni transport na olimpijska prizorišča.

Po anketi brazilskega časnik O Globo sicer 61 odstotkov prebivalcev Ria meni, da bodo olimpijske igre uspešne, med morebitnimi težavami na prvem mestu vidijo kriminal, ki se ga boji 85 odstotkov prebivalcev, 39 odstotkov prebivalcev pa skrbi javni prevoz. Slednji menijo, da je pol milijona obiskovalcev Ria v času iger občutno preveč, da v prometu ne bi prihajalo do težav.

Za lokalne prebivalce naj bi bila glavna pridobitev iger razširitev sistema podzemeljske železnice, ki bo predel Ria povezovala z Barra da Tijuco, kjer je olimpijski park. A zadnja postaja metroja je še oddaljena od prizorišč, do njih bo potrebno z avtobusom, mnogi pa na zadnji postaji metroja pričakujejo pravi kaos. Podzemno železnico mesec pred začetkom iger niti niso dokončali, napovedujejo, da jo bodo 1. avgusta.

Tudi, če jo bodo podaljšali v roku, pa njena zmogljivost ne bo velika, tako da jo bodo lahko uporabljali le ljudje z vstopnicami za olimpijske igre in akreditirane osebe, prebivalci pa bodo obsojeni na avtobusni prevoz. Zato pričakujejo gnečo na cesti, zastoje in velike zamude. Zaradi gneče se bo povečala živčnost prebivalcev, v hitenju bo prihajalo do prometnih nesreč. Prebivalci opozarjajo tudi na stanje avtobusov, mnogi nimajo niti klime. Dobra odločitev brazilske vlade je, da bodo imeli šolarji v času iger počitnice, te so z julija prestavili na avgust.

"Zaradi olimpijskih iger so ukinili veliko linij, saj so dali prednost olimpijskim linijam. Če bom hotela do trgovskega centra, bom morala zamenjati tri različne avtobuse. To je noro," je ogorčena Elizabeth Ferreira, prebivalka Ria, ki meni, da bo 37 odstotkov prebivalcev - toliko namreč v Riu uporablja avtobusni promet, v času iger nastradalo.