hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Rio de Janeiro bo ob 450. obletnici razsvetljen v modro

Deli na:
Rio de Janeiro bo ob 450. obletnici razsvetljen v modro

Foto: Reuters

Brazilski Rio de Janeiro bo 450. obletnico svojega nastanka, ki bo danes 1. marca, obeležil tako, da bodo vse glavne znamenitosti v mestu ves mesec razsvetljene modro. Že včeraj ob začetku praznovanja se je zgodil tudi velik koncert za približno 70.000 ljudi, na katerem so nastopila številna velika imena tamkajšnje glasbe.

Modro bo ob večerih razsvetljenih 42 mestnih znamenitosti, vključno z velikanskim kipom Kristusa, ki vlada nad mestom, operno hišo v središču mesta, utrdbo Copacabana in številnimi muzeji in cerkvami, so v petek sporočile mestne oblasti.

Deset dni po znamenitem karnevalu so zabave na odprtem željni že včeraj vnovič prišli na svoj račun - odvil se je velik koncert, na katerem so nastopili nekateri najbolj znani brazilski glasbeniki iz sveta popularne glasbe in sambe, kot sta Gilberto Gil in Caetano Veloso. Nastopajoči so se izmenjavali v izvajanju skladb, posvečenih mestu.

Vrhunec praznovanja bo danes, ko bodo v središču mesta razkosali ogromno, 450 metrov dolgo torto v obliki črke U. Pripravljati so jo začeli 72 ur vnaprej, zanjo pa porabili zavidljive količine sestavin, med drugim 2,5 tone moke, 2,1 tone sladkorja, 1,5 tone margarine, 30.000 jajc, 1000 litrov mleka in prav toliko stepene smetane.

Zatem bo župan Ria de Janeira Eduardo Paes v prisotnosti predsednice države Dilme Rousseff odprl prvi podzemni predor v mestu. Leži v pristaniškem področju mesta in spada v okvir prenove v pripravah na olimpijske igre leta 2016.

Rio de Janeiro so 1. marca leta 1565 ustanovili portugalski kolonizatorji. 65 let pred tem so "odkrili" njegov spektakularen zaliv, okrog katerega kraljujejo vrhovi, pokriti s tropskim gozdom in poseljeni z indijanskimi plemeni, piše francoska tiskovna agencija AFP.