favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prihodnji teden bo po Sloveniji odmevala slovenska pesem

Deli na:
Prihodnji teden bo po Sloveniji odmevala slovenska pesem

Z revije otroških pevskih zborov v Novem mestu - Foto: Radio Krka

Prihodnji torek bo po Sloveniji znova odmevala slovenska pesem. Po lanski uspešni izvedbi projekta Vseslovensko petje s srci se je njegova pobudnica Matea Brečko odločila dogodek ponoviti in dodatno obogatiti. Kot je pojasnila danes na novinarski konferenci, želi povezati Slovence doma in v tujini v skupnem prepevanju slovenskih pesmi.

Gre za dogodek, ki bo potekal med 10. in 11. uro, Mate Brečko pa pravi, da gre le za preprosto petje, vse, kar za to potrebujejo sodelujoči, je glas in dobra volja. Lahko pojejo povsem sami ali se dobijo s prijatelji in znanci in zapojejo skupaj.

"Namen projekta je, da se ljudje povežemo in ustvarimo boljše vzdušje in energijo. Vsak si lahko naredi svoj lasten izbor slovenskih pesmi, lahko pa si pomaga s pesmimi na našem kanalu YouTube. Pomembno je, da so to pesmi, ki nas radostijo in navdihujejo s pozitivnostjo in lepimi občutki," pravi pobudnica.

Prav tako po njenih besedah pri sodelovanju ni omejitev, saj lahko sodelujejo vsi, tisti z vrhunsko glasbeno izobrazbo ali tisti brez posluha in to kjerkoli. Prepevali bodo otroci v razredih vrtcev in šol, zaposleni na delovnih mestih, upokojenci v domovih za ostarele, ljudje dobre volje na cesti ali sprehajalci psov v parku.


"Ko pojemo, dihamo globlje. Odprejo se naša srca, postanemo bolj dojemljivi za pozitivnost, povezanost, sočutje, sodelovanje. Slovenci imamo največ zborov na kvadratni meter na svetu, zato je lahko skupno prepevanje tisto, ki nas najlažje znova poveže in s katerim se lahko poistovetimo," meni Matea Brečko.

Čeprav pobudnica projekta poudarja, da ne gre za množično prireditev, pač pa za majhen dogodek velikih in pomembnih razsežnosti, se mu bo letos pridružilo še več različnih krajev po Sloveniji. Med drugim so se na njihovo povabilo odzvali na mestnih občinah v Ljubljani in Mariboru, kjer bodo organizirano peli pred mestno hišo oziroma na Glavnem trgu.

Prav tako so za zdaj petje med drugim napovedali v Celju, Šentjurju, Slovenski Bistrici, Zrečah, Velikih Laščah, Razkrižju, Logatcu, Cerkljah na Gorenjskem, Domžalah, Hrastniku in še nekaterih krajih.

Na Ravnah na Koroškem se bodo projektu pridružili na vseh šolah in vrtcih, kar pomeni 300 mladih pevcev, ki bodo prepevali skupaj. Častno pokroviteljstvo nad projektom je prevzel predsednik Borut Pahor, podprla pa sta ga tudi samostojna kulturna publicistka Dušica Kunaver ter glasbenik, skladatelj, sociolog in pisatelj Peter Amalietti.