900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Noro! Trojna slovenska zmaga v Saporu na Japonskem!

Deli na:
Noro! Trojna slovenska zmaga v Saporu na Japonskem!

Foto: Arhiv Reporterja

Peter Prevc je zmagal na tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v japonskem Sapporu (131,5 in 136,5 m, 299 točk) in še povečal vodstvo v skupnem seštevku pokala. Drugi je bil njegov brat Domen Prevc (129,5 in 134,5 m, 282,8), tretji pa Robert Kranjec (131,5 in 131,5 m, 281,9).

Šesti je bil Anže Lanišek (127 in 132 m, 276,6), na 26. mestu je svoj prvi nastop v svetovnem pokalu končal Bor Pavlovčič (121,5 in 112,5 m, 230,1), na 27. pa Jaka Hvala (116,5 in 114,5 m, 221,1). Omenjena trojica je bila takoj po tekmi malce nižje, vendar so pozneje zaradi neustrezne opreme diskvalificirali Norvežana Kennetha Gangnesa, ki je bil sprva četrti, ter Nemca Richarda Freitaga, ki bil bil deseti.

Slovenski skakalci so ponovili uspeh iz Sappora pred dvema letoma, ko so dosegli prvo trojno zmago v pokalu; 26. januarja 2014 je na skakalnici Okurayama Jernej Damjan dosegel svojo edino zmago v pokalu, Peter Prevc je bil drugi, tretji pa Kranjec.

"Resnično izjemen dan, ne le za našo reprezentanco, ampak za Slovenijo nasploh. Drugič smo v Sapporu trije Slovenci na zmagovalnih stopničkah. Moji današnji skoki so bili kar dobri, posebej drugi. Zadovoljen sem z doseženim. Upam, da bom imel pred nedeljsko tekmo dovolj časa za počitek, da bom lahko na podobni ravni kot danes, saj skakalci nismo vajeni tako zgodnjih dopoldanskih tekmovanj," je menil Peter Prevc.

"Skozi vso sezono si želim na vsaki tekmi prikazati lepe in dolge skoke. Mogoče se komu moj način skakanja zdi tvegan, toda zame ni. Tudi ko sem kdaj padel, je bilo to zaradi opreme in ne zaradi načina skakanja, saj imam vedno vse pod nadzorom. Tudi jutri si želim ponoviti dober nastop," je dejal Domen Prevc. "Moja forma se vzpenja, saj v roki ne čutim več bolečin, kot sem jih v začetku zime. Imel sem že nekaj dobrih skokov na Kulmu in v Zakopanah, toda tam sem imel med tekmami še vedno težave," pa je pojasnil Kranjec.

Po prvi seriji so bili na čelu prav tako trije slovenski skakalci, Peter Prevc je bil pred Kranjcem in Domnom Prevcem. Slednji je na koncu na drugem mestu za 16,2 točke zaostal za svojim starejšim bratom, 17,1 točke za zmagovalcem pa je končal Kranjec.

Triindvajsetletni Peter Prevc je dosegel osmo zmago v sezoni in s tem presegel dosedanjega slovenskega rekorderja Primoža Peterko, ki je slavil sedemkrat v sezoni 1996/97. Slednji pa ima skupaj eno zmago več od Prevca, ki je doslej nanizal 14 prvih mest. Obenem se je drugič zgodilo, da sta na prvih dveh mestih v zgodovini pokala stala dva brata. Peter Prevc je bil pred 16-letnim Domnom že 19. decembra v Engelbergu. Peter Prevc pa je dobil osem od zadnjih desetih tekem za svetovni pokal, med prvimi tremi pa je bil osemnajstkrat na zadnjih 19 tekmah in dvanajstič zaporedoma, le enkrat manj od rekorderja Janneja Ahonena iz Finske.

Na desetem mestu je tekmo končal Severin Freund, ki pa bi bil višje, če ne bi napravil napake v finalu takoj po doskoku (133,5 m) in je padel. Sedaj na drugem mestu skupnega seštevka pokala za 379 točk zaostaja za Petrom Prevcem, sedmi pa je Domen Prevc.

V nedeljo bo v Sapporu še druga tekma, ki se bo začela ob drugi uri ponoči po slovenskem času.