stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prevc je padel in Prevc je zmagal: slavje Domna ob smoli Petra

Deli na:
Prevc je padel in Prevc je zmagal: slavje Domna ob smoli Petra

Foto: Sloski.si

Domen Prevc zmagal na uvodni tekmi nove skakalne sezone, Peter Prevc, ki je po prvi seriji vodil, je bil zaradi padca po sicer izvrstnem drugem skoku tretji.

Sedemnajstletni Domen Prevc je zmagal na uvodni tekmi nove sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Kuusamu na Finskem, kar je njegova prva zmaga v tem tekmovanju. Skočil je 138,5 in 140,5 m (321,8). Serijski zmagovalec minule zime Peter Prevc in branilec velikega globusa je bil kljub padcu v finalu tretji (143 in 140,5 m, 316,7).

Med bratoma Prevc je bil Drugi je bil Nemec Severin Freund (140 in 140 m, 318,3). V finalu je nastopil še tretji Slovenec Jurij Tepeš, ki je skočil 128 m in 139 m (283,2 točke) in je bil 23.

V finale se nista uvrstila Slovenca Nejc Dežman, ki je bil 41. (126 m, 127,3) in Anže Lanišek, ki je končal na 43. mestu (125 m, 124,7).

Foto: Bobo

Peter Prevc je vodil po prvi seriji. Skočil 143 m, kar je bila največja daljava prve serije (167,7 točke). Njegov mlajši brat brat Domen je bil četrti (138,5 m, 158,8), v finale se je uvrstil še Jurij Tepeš, ki je zasedel 26. mesto in v finalu nato nekoliko napredoval.

Za Petrom Prevcem je drugi Freund (140 m, 159,7), tudi drugi skupno v minuli sezoni, tretji pa je bil Avstrijec Manuel Fettner (142 m, 159,1). V finalu je Domen Prevc presegel tako Fettnerja kot tudi Freunda in tedaj je bilo jasno, da bo zmaga slovenska. Že v švicarskem Engelbergu sta 19. decembra 2015 Prevca dosegla dvojno zmago. Prvič sta bila na prvih dveh mestih v svetovnem pokalu skakalcev brata.



Tudi tokrat je bilo videti, da bo razplet podoben. Peter Prevc je namreč v finalu pristal tako daleč, da je bil na pragu svoje dvaindvajsete zmage v karieri. Dobro je doskočil, vendar pa potem zarobil s smučmi, ker je udaril skupaj z njihovimi repi in posledično padel. Kar dolgo se je nato čakalo na njegov točkovni izkupiček, ki pa ga je na koncu prinesel na tretje mesto, Domna pa na prvo, kar so njegove tretje stopničke v karieri; tudi v Sapporu je bil v minuli sezoni drugi za Petrom Prevcem.

"Na tak način zmagati ni najlepše, saj je brat, ki je skočil zelo dobro, v finalu padel. Upam, da ni nič narobe z njim. Sam si želim tudi jutri skočiti dobro in daleč," je takoj po nastopu povedal Domen Prevc, ki mu je prvi prišel čestitati brat Peter, ki mu je tako prepustil rumeno majico vodilnega v pokalu pred sobotno tekmo v Kuusamu. Začela se bo ob 16. uri, brata Prevc imata nastop že zagotovljen, v kvalifikacijah pa bodo nastopili Tepeš, Lanišek, Dežman in Jaka Hvala.

"Nisem le zadovoljen, to je bila odlična predstava Domna in Petra! Čestitke Domnu za prvo zmago v svetovnem pokalu in obenem trenerju Gorazdu Bertonclju, s katerim je bil celo poletje. Škoda tega padca, vendar stopničke so stopničke. Videli smo tudi Jurija v finalni seriji z dobrim skokom, tako da podlaga je. Ostali trije pa bodo morali dodati," je dejal glavni trener slovenske skakalne reprezentance Goran Janus in dodal: "Peter in Domen Prevc sta ekstremna skakalca. V Kuusamu je skakalnica velika in prednost imajo tisti, ki tudi dobro letijo."

Domen Prevc je danes dosegel šestdeseto zmago za slovenske smučarske skoke. Njegov starejši brat Peter z 21 zmagami vodi med Slovenci.