stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kako se pripraviti na prihod psa?

Deli na:
Kako se pripraviti na prihod psa?

Kuža na dežju - Foto: Pixabay

Prihod novega štirinožnega prijatelja je dogodek, ki se ga razveseli vsaka družina in vsak ljubitelj živali. Čeprav je biti pasji vodnik nekaj najlepšega, to prinaša tudi odgovornost in skrb. Začne se s tem, da svoj dom pripravite na prihod psa in si priskrbite tudi ustrezno pasjo opremo.

Varen dom, varen pes

Preden domov pripeljete psa, je nujno, da svoj dom ustrezno pripravite, da bo vaš novi pasji družinski član v njem varen in vi brez skrbi. Svoje novo okolje bo pes spoznaval postopoma, še posebej mladiček bo poln raziskovalnega duha in bo zagotovo prehodil, prevohal in vsaj poskušal pregristi vse, kar najde. To pa je lahko tudi nevarno.

Preverite, kaj vse lahko pes doseže z gobčkom in tačkami ter skrijte in zaščitite vse električne kable. Pospravite vsa zdravila, kemikalije in druge gospodinjske predmete, ki so lahko nevarni, sobne rastline umaknite na mesto, kjer jih vaš pes ne bo mogel doseči in žvečiti listov, koš za smeti pa je najbolje pospraviti v omaro. Umaknite tudi perilo, obutev in druge drobne predmete, ki bi jih vaš pes lahko prežvečil in ponesreči pogoltnil.

Če bo pes bival z vami v hiši ali stanovanju, mu za čas, ko vas ne bo doma, pripravite ograjen prostor, kjer ne bo mogel poškodovati vaših stvari ali sebe. Vsi psi, tako tisti, ki bodo bivali notri kot tisti, ki bodo zunaj, pa potrebujejo tudi lasten kotiček. Tja se bodo lahko umaknili vedno, ko bodo potrebovali počitek ali pa le malo miru.

Če bo vas pes bival zunaj, je zanj najboljše, če mu postavite velik pesjak z dovolj prostorno uto, v kateri bo dovolj prostora, da se bo ulegel, vstal in obrnil. Prav tako morate pasjo uto ustrezno zaščititi, da bo psa ščitila pred poletno vročino in pred zimskim mrazom.

Tudi, če bo pes bival z vami, v notranjosti vašega doma, pazite, da bo njegov kotiček dovolj velik.

Obvezna pasja oprema


Kot bodoči pasji vodniki morate poskrbeti tudi za nekaj obvezne pasje opreme, s katero boste lahko skrbeli za psa. Za začetek je pametno kupiti le najnujnejše stvari, vse ostalo pa lahko kupite tudi kasneje, ko boš vaš pes rastel in se razvijal.

Med osnovno opremo spadajo: transportni boks za prevažanje, povodec, nastavljiva ovratnica ali oprsnica, identifikacijska značka, posodi za hrano in vodo, pasja postelja, hrana za pse in, če je pes še mladiček, podloga, s katero boste na začetku, ko boste psička še vzgajali, lažje ohranjali čistočo in red v vašem stanovanju. Potrebovali boste tudi krtačo in šampon za vzdrževanje čiste in sijoče dlake.
 
Če bo vaš pes še mladiček, bodite pozorni, da zanj izberete pripomočke, ki bodo dovolj nežni, saj še nima dolge dlake, ki bi jo bilo treba natančno in pogosto krtačiti ter umivati.

Prvi obisk pri veterinarju

Psa morate v nekaj dneh po tem, ko ga pripeljete domov, peljati tudi k veterinarju. V večini veterinarskih klinik je prvi obisk, ki je namenjen kliničnemu pregledu mladička, ki je star do 3 mesece, ponavadi brezplačen. Ob prvem obisku bo veterinar vašega psa, če je ta mladiček, cepil, po potrebi ga bo tudi razglistil, če to še ni bilo urejeno, in ga tudi čipiral ter mu izdal potni list.

Psa tudi zavarujte

Poleg tega, da skrbite za zdravje psa in ga redno cepite, je dobro, da ga tudi zavarujete. Če pes zboli, se poškoduje ali povzroči škodo, hitro nastanejo stroški, ki so lahko tudi zelo visoki.

Za vašega psa lahko pri Zavarovalnici Triglav sklenete zavarovanje stroškov zdravljenja zaradi bolezni ali nezgode, ki je vseživljenjsko, kar pomeni, da nima zgornje starostne omejitve. Zavarujete lahko vse zdrave in čipirane pse od 2. meseca starosti do izpolnjenega 7. leta.

Več o zavarovanju psov, ki je del novega zavarovanja malih živali pri Zavarovalnici Triglav, najdete na spletni strani.

Zavarovanje pa lahko dodatno razširite še z dodatnimi zavarovanji: asistenca, stroški nastanitve živali zaradi hospitalizacije zavarovanca, odgovornost lastnika psa za škodo na osebah ali stvareh, nastalo zaradi napada ali ugriza, stroški iskanja izginule ali ukradene živali, zavarovanje psa med prevozom, zavarovanje psa v tujini, pogin psa, stroški pokopa psa in izguba namenske sposobnosti.