stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

5 ključnih nasvetov za nove pasje vodnike

Deli na:
5 ključnih nasvetov za nove pasje vodnike

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Ste pred kratkim v svoj dom sprejeli pasjega mladička ali pa še odštevate dni do njegovega prihoda? Uvajanje psa v svojo domačo dinamiko zna biti zelo naporna, a hkrati lepa izkušnja za vse družinske člane.

Da bi bile prve dni lažje in bolj prijetne za vse, preverite pet ključnih nasvetov iz priročnika za nove vodnike psov Dobrodošel pasji mladiček!.

Poskrbite, da bo vaš dom primeren za bivanje psa

Pred prihodom psa morate prostore v svojem domu primerno urediti in pripraviti. Izberite prostor za pasje ležišče, kamor postavite tudi boks ali kletko ter prostor zavarujte z ograjo. Tako bo pes hitro razumel, kje je njegov prostor v hiši ali stanovanju. Po vzgoji, ki bo sledila v naslednjih tednih, ga lahko spustite tudi v druge prostore, kjer se bo lahko neomejeno gibal, ne da bi ob tem povzročil škodo sebi ali vašim stvarem.

Z navajanjem na čistočo začnite takoj

Prvi dnevi po prihodu psa so ključni za navajanje psa na čistočo. Nujno je, da ga navadite na opravljanje potrebe zunaj in ne v hiši ali stanovanju. Iz tega razloga se odsvetuje uporaba plenice znotraj njegovega prostora. Pomembno je, da ga v začetku vsakič odpeljete na isto mesto, kjer opravlja potrebo, saj mu bo tako to prišlo v navado. 

To storite:
-    takoj ko se zbudi,
-    15 minut po obroku ali po pitju vode in
-    ko opazite, da postane nemiren in začne iskati prostor za opravljanje potrebe.

Navajanje psa na samoto

Prve dni po prihodu psa se ne boste želeli od njega ločiti, prav tako boste imeli slabo vest, če ga boste pustili samega doma. Vsekakor pa je zelo pomembno, da ga na samoto navadite čim prej, saj boste tako lažje preprečili, da bi pes razvil ločitveno tesnobo kasneje, ko ga boste primorani pustiti samega doma.

Pred odhodom lahko psa zamotite na različne načine in tako zmanjšate možnost za negativen odziv na vašo odsotnost:
-    Pojdite z njim ven, ali ga z igro fizično utrudite.
-    Dajte mu nekaj kar bo lahko v času, ko vas ni, glodal.

Pomembno je, da je vaš odhod povsem nevtralen, brez posebnih čustvenih oblik poslavljanja.

Z vzgojo začnite čim prej

Ob prihodu psa se posvetuje s strokovnjaki za pasje vedenje o osnovni vzgoji vsa. Po prvih tednih pa je priporočljivo, da razmislite tudi o obisku pasje šole. Ta ne bo pomagala le psu do primernega vedenja, ampak tudi vam, da boste lažje razumeli njegove potrebe in hitreje zaznali, kaj potrebuje. O izbiri pasje šole se lahko posvetujete s prijatelji ali znanci.

Opravljajte redne preventivne veterinarske preglede

V prvem tednu po prihodu morate psa čim prej peljati na prvi pregled k veterinarju. Ta vam bo svetoval glede prehrane vašega mladička in glede obveznih cepljenj, s katerimi ga boste zaščitili pred nalezljivimi boleznimi. Svetujemo pa vam, da naj bodo preventivni obiski veterinarja redni tudi v prihodnje, saj ti lahko pomagajo pri pravočasnem odkrivanju bolezni in stanj, zaradi česar jih je lažje pozdraviti oz. preprečiti njihovo napredovanje.

Strošek preventivnega veterinarskega pregleda največkrat znaša okrog 30 EUR. Pri Zavarovalnici Triglav vam ta strošek povrnejo, tako da vam na zavarovanje psa priznajo popust v višini 30 EUR. Ugodnost velja za vse cepljene pse, stare do 18 mesecev.

Svojega psa tudi zavarujte

Kljub vzgoji ter skrbi za zdravje in varnost psa se nekaterih bolezni in poškodb ne da preprečiti. Če se vaš pes poškoduje, zboli ali povzroči škodo pa lahko hitro nastanejo nepredvideni stroški. Takrat vam pomaga zavarovanje psa pri Zavarovalnici Triglav, ki poleg stroškov zdravljenja lahko krije še mnogo več. Le z nekaj kliki lahko zavarovanje sklenete tudi po spletu.

Še več koristnih nasvetov o skrbi za psa najdete v brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček!.