krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

Pogovori o njegovem vodenju jutranjih poročil in oddaje Politično na RTV Slovenija že potekajo, kar Odkrito.si

Voditelj Nejc Krevs odkrito o razrešitvi

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Odkritje nacističnega vlaka z zlatom na Poljskem sprožilo iskalno mrzlico

Deli na:
Odkritje nacističnega vlaka z zlatom na Poljskem sprožilo iskalno mrzlico

Foto: Reuters (slika je simbolična)

Domnevno odkritje nacističnega vlaka, ki naj bi tovoril zlato in dragocenosti, je na Poljskem povzročilo pravo iskalno mrzlico. Oblasti lokacije vlaka, ki sta ga našla dva moška, ne želijo razkriti in obenem opozarjajo, da bi bile lahko na njem nastavljene mine. Kljub temu so na območju, kjer je vlak pred 70 leti izginil, številni iskalci.

Lokalni mediji so zadnje dni polni novic o starem vlaku z zlatom in dragulji, ki naj bi jih ukradli nemški nacisti. Vlak naj bi našla moška, Nemec in Poljak, na jugozahodu Poljske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so o podrobnostih glede odkritja zadržane, so pa se na javnost obrnile z opozorilom. "V skritem vlaku, za katerega sem prepričan, da obstaja, bi lahko bile tudi nevarne snovi iz druge svetovne vojne," je sporočil državni sekretar na ministrstvu za kulturo Pjotr Zuchowski.

Po legendi naj bi se vlak v zadnjih dneh druge svetovne vojne odpravil iz zahodnega mesta Wroclaw in nato skrivnostno izginil v okolici mesta Walbrzych.

Zuchowski je povedal, da so od "odkritja tako imenovanega zlatega vlaka" na območju mesta Walbrzych zabeležili porast lovcev na zaklade. "Pozval sem javnost, da prenehajo z iskanjem vlaka, dokler ne zaključimo uradnih postopkov za zavarovanje okolice najdbe."

Mestni uradniki Walbrszycha so pojasnili, da so vlak našli na mestni zemlji, a natančne lokacije ne želijo razkriti, kot tudi ne identitete najditeljev. Njun odvetnik Jaroslaw Chmielewski je povedal, da so lokalnim oblastem opisali vlak, ki da je dolg od 120 do 150 metrov.

Obenem je dodal, da najditelja pričakujeta 10-odstotni delež vrednosti tovora, ki je na vlaku. "To sta resna človeka (...) glede na to, kar sta povedala, verjamem, da je zgodba z vlakom zelo verjetna," je Chmielewski dejal za poljski portal Onet. Kot je dodal njegova klienta sicer dvomita, da gre resnično za slavni nacistični vlak, poln zlata in drugih dragocenosti. "A obenem ne moremo povsem izključiti te možnosti," je še dejal.

Govorice o tem, da bi naj spomladi 1945 skrivnostno izginila dva posebna nacistična vlaka, krožijo že leta in burijo domišljijo številnih lovcev na zaklade, še navaja AFP.