Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Po vsej državi tradicionalna pustovanja

Deli na:
Po vsej državi tradicionalna pustovanja

Foto: Bobo

Pustne norčije bodo ta konec tedna na vrhuncu, pred nedeljskimi največjimi vsakoletnimi povorkami na Ptuju, v Cerknici in Cerknem, pa bo že sobota polna tovrstnih dogodkov. Med drugim bo od 11. ure na mestnih ulicah Ljubljane potekal tradicionalni Zmajev karneval, ves dan bo veselo tudi na 56. ptujskem Kurentovanju.

Vrhunec Kurentovanja bo sicer na nedeljski mednarodni povorki, ki si jo vsako leto ogleda več desettisoč ljudi od blizu in daleč, danes pa bo v najstarejšem slovenskem mestu dišalo že od jutra, saj bo potekala deseta tradicionalna karnevalska dobrodelna obarjada.

Na njej skupine gospodarstvenikov, politikov, mestnih svetnikov in drugih znanih Ptujčanov tekmujejo med seboj v kuhanju najboljše obare, izkupiček pa gre v dobrodelne namene. Prijavljenih je 24 ekip, v Lions klubu Ptuj pa letos pričakujejo okoli 1500 obiskovalcev, med njimi tudi predsednika Boruta Pahorja.

Ob tem bo na Ptuju dopoldne potekal še slovesni mestni korzo vseh dosedanjih princev ptujskega karnevala z gosti iz tujine, pripravljajo kulturni program, namenjen urbani kulturi maskiranja in etnografskim likom, zvečer pa bo na sporedu še največji karnevalski bal v Sloveniji z več kot 3000 udeleženci, ki jih bo zabavala Tanja Žagar in skupina Pajdaši.

V Ljubljani bo dopoldne potekal tradicionalni Zmajev karneval, ki bo tokrat v duhu zelenega leta, saj bo z maskami prikazal celoten naravni ciklus in bogastvo urbanega vrtičkarstva ter s tem prispeval tudi k osveščanju o naši povezanosti z naravo ter o izbiri doma pridelanega sadja in zelenjave. Več kot tisoč mask se bo z zmajem na čelu na pot ob 11. uri podalo izpred Brega, ob 13. uri pa bo zaključek povorke s podelitvijo nagrad najboljšim maskam potekal na Kongresnem trgu.

V osrednji Sloveniji bo danes zelo živahno tudi na Igu, kjer bo od 14. ure potekal že 18. tradicionalni Podkrimski pustni karneval, na katerem sodeluje okoli tisoč domačih in gostujočih mask.

V severovzhodnem delu Slovenije bo veselo na že 25. jubilejnem pustovanju v Lenartu, pestro bo tudi na Ormoškem fašenku, kjer bo potekalo otroško pustno rajanje v tamkajšnjem gradu.

Na Gorenjskem bo pustni karneval s povorko, v kateri bodo sodelovala društva, klubi in druga združenja s skupinskimi maskami, danes potekal na Bledu. Teme letošnje povorke bodo povezane s supi, hostli in ostalo aktualno blejsko problematiko. V znamenju pusta je te dni tudi Kranj, kjer bo popoldne potekala osrednja povorka po mestnih ulicah.

Na Obali so se v pustnem času združile vse tri občine, v okviru osmega Istrskega karnevala pa bo danes pustna povorka potekala v Kopru.

Bogata pustna tradicija je tudi na Dolenjskem, danes pa pustno rajanje za najmlajše v Novem mestu pripravlja društvo Mojca, ki bo med drugim razdelilo 600 krofov. Za največje pustovanje v Posavju s "fašjenkom" že 18. doslej pripravljajo v Dobovi, kjer je današnji večerni program namenjen predvsem odraslim maškaram.

Eno najdaljših tradicij pustnih običajev imajo tudi v Šaleški dolini, tako da bo od 15. ure na sporedu že 63. pustni karneval Pust šoštanjski. Na Koroškem večji pustni karneval popoldne že 38. doslej pripravljajo v Kotljah. Skupine bodo krenile od Rimskega vrelca in se predstavile v vaškem centru.