Revija Reporter
Magazin

Samsungov prepogljivi telefon končno prihaja na trg - menda se ne bo več lomil

STA

5. sep. 2019 12:46 Osveženo: 9:25 / 24. 6. 2023

Deli na:

Pametni mobilnik s prepogljivim zaslonom Galaxy Fold

Samsung

Po nekajmesečni zamudi prvi prepogljivi telefon južnokorejskega tehnološkega velikana Samsung vendarle prihaja na trg. Model Galaxy Fold 5G bo na voljo še ta mesec, je danes na sejmu IFA v Berlinu sporočil marketinški direktor Samsungove evropske enote Benjamin Braun.

Galaxy Fold 5G, ki podpira tudi tehnologijo pete generacije mobilne telefonije 5G, bo od petka na voljo v Južni Koreji, od 18. septembra pa tudi v izbranih državah drugod po svetu.



Za pametni telefon, katerega zaslon ima v razprtem stanju velikost manjše tablice, bo treba odšteti več kot 2000 evrov, zato bo sprva verjetno zanimiv le za manjšo skupino potrošnikov.


Južnokorejski velikan je nameraval prvi pametni telefon s prepogljivim zaslonom na svetu začeti prodajati v ZDA 26. aprila, v Evropi pa 3. maja. A le nekaj dni prej so iz družbe sporočili, da bodo pred prodajo izvedli potrebne izboljšave za zaščito zaslona. Več testnih uporabnikov je namreč poročalo o zlomljenih zaslonih.

Pri Samsungu trdijo, da bi moral telefon prenesti najmanj 200.000 odprtij in zaprtij, ne da bi se poškodoval. Kdor bi telefon prepognil 100-krat dnevno, bi torej lahko pričakoval najmanj pet let brezskrbne uporabe. A pri testnih uporabnikih ni trajalo niti 24 ur, preden je zaslon razpadel.

Samsung je sicer model Galaxy Fold razvijal osem let. V zloženem stanju je mogoče napravo uporabljati kot običajen pametni telefon. Ko jo uporabnik razpre, pa se aplikacija, ki jo takrat uporablja, preseli na bistveno večji zaslon z diagonalo 18,5 centimetra, na katerem je seveda mogoče prikazati veliko več informacij in vsebin kot pa na manjšem.

Uradno so ga predstavili februarja v San Franciscu, ko so v Samsungu med lastnostmi novega mobilnika izpostavili tudi multiaktivno okno, ki uporabniku omogoča, da hkrati na enem zaslonu odpre in dela z do tremi aplikacijami, ter koncept neprekinjenosti aplikacije. To pomeni, da se aplikacije brez prekinitve prilagodijo prehodu med zaslonoma.

Samsung je Galaxy Fold opremil z zmogljivim čipovjem naslednje generacije in 12-gigabajtnim procesorjem, tako da ima podobno zmogljivost kot osebni računalnik, pa tudi z dinamičnim zaslonom Amoled, zvočniki AKG in šestimi kamerami. Tu sta tudi napreden sistem dvojne baterije in brezžične skupne rabe energije, kar pomeni, da se lahko brezžično polni prek druge naprave ali brezžično polni drugo napravo, ko je priključen na polnilec.

Galaxy Fold bo na voljo v različici s podporo za mobilno telefonijo LTE in različici s podporo za mobilno telefonijo 5G.