poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Globalna Ureditev AI: Poudarek je na potrebi po mednarodni regulaciji za zagotavljanje varnega razvo Odkrito.si

Zloraba umetne inteligence - pot v množično ...

maribor viole dw Ekipa24.si

Kaj so Viole na zagovoru pred tekmo povedale ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Po sanjskih Stožicah na Poljskem razočaranje, a četrto mesto na svetu je vseeno izjemen uspeh

Deli na:
Po sanjskih Stožicah na Poljskem razočaranje, a četrto mesto na svetu je vseeno izjemen uspeh

Foto: Martin Metelko

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v poljskih Katovicah konec tedna nastopila na zaključnem delu svetovnega prvenstva. V družbi domače Poljske, Italije in Brazilije se je borila za medalje na SP, na koncu pa so Slovenci ostali brez nje, a kljub temu z izjemnim uspehom, s četrtim mestom na svetu.

Slovenija je zadnji del SP v Katovicah v nedeljo končala s tekmo za tretje mesto proti Braziliji. Podobno kot dan prej v polfinalu proti Italiji je bil tekmec močnejši. Slovenija se je borila, na trenutke ujela ravnotežje in bila enakovredna slovitim tekmecem, toda v seštevku Brazilcem ni bila kos.

Po sicer bolečem porazu z 1:3 so bile ocene slovenskih igralcev, ko so zapuščali teren v Katovicah, precej enotne. Vsem je bilo žal, ker so imeli lepo priložnost, da bi se po medaljah na evropskih prvenstvih povzpeli še na oder za zmagovalce v svetovnem merilu. A je prevladala tudi realna ocena - Brazilija je bila boljša, pošteno so ji čestitali za zmago in ugotavljali, da bodo čez nekaj časa, ko bodo mirnejši in glave ne bodo tako vroče, tudi četrto mesto ocenili za uspeh.

"Javim, ko bomo prespali. Trenutno je razočaranje veliko, naš cilj je bila kolajna, pa ne katerakoli, ampak zlata," je sicer takoj po tekmi dejal razočarani Dejan Vinčić. A je potem v oceni celotnega nastopa SP poudaril, da je bilo vse skupaj pod črto zelo dobro.

"Stožice - fenomenalno. Tega, kar smo doživeli v Ljubljani, se ne da opisati z besedami. Ponosen sem na naš narod, na navijače, kako so nas podprli. To mi bo najbolj ostalo v spominu, zgodba tukaj pa se je razpletla tako, kot se je. Po prespani noči ali čez nekaj dni bomo dojeli, da tudi to ni slab rezultat. V tem trenutku pa smo vsi zelo, zelo razočarani," je o nastopih v Ljubljani in Katovicah dejal Vinčić.

Tudi vzhajajoči zvezdnik slovenske odbojke Rok Možič je poudaril grenko-sladek razplet SP: Slovenija je med štirimi najboljšimi na svetu, a vendarle brez medalje. Dodal pa je, da tekmovalni sistem ni bil pisan na kožo ne njemu ne soigralcem."Treba je povedati, da nam ta 'final four' ne leži. Mi težko igramo dve zaporedni tekmi, ker potrebujemo 120 odstotkov, da se lahko merimo z vrhunskimi ekipami, ki imajo mogoče več kakovosti. Upal sem, da bo tokrat drugače, Brazilci so bili premagljivi, Poljaki so nam to pokazali," je dejal Možič in se dotaknil še vzdušja v ljubljanskem delu SP: "Dober del smo odigrali v Stožicah. Škoda, da se prvenstvo ne konča tam, ker bi nas množica dvignila. Hvala tudi vsem, ki so bili tu, ampak težko se to primerja s podporo 12.000-glave množice."

"Kaj naj rečemo? Naše drugo svetovno prvenstvo, četrto mesto je vrhunski rezultat. Res smo si želeli to medaljo. Prvenstvo bi ocenil pozitivno, sploh del v Stožicah je bil fenomenalen. Čudovito, kako so nas podpirali navijači po celotni Sloveniji. Potem pa polfinale, finale: mogoče smo malo pregoreli v želji in nekajkrat šli z glavo skozi zid, česar pa takšne reprezentance ne odpuščajo in rezultat je, kakršen je," pa je dejal Gregor Ropret in dodal: "Rekel bi, da je to maksimum. Dali smo vse od sebe, zaslužili bi si še en niz, a takšna je odbojka. Mi smo se borili do konca, a kaj več kot enega niza nam ni uspelo izboriti."

"Kar se tiče urnika tekem, je 'brezveze' komentirati. Že tolikokrat je bilo isto, zelo dobro so naredili celoten koledar prvenstva, potem pa najbolj pomembni tekmi v dveh zaporednih dneh, česar ni v nobenem drugem športu. Kar pa se tiče celotnega prvenstva, pa sem rekel že v Stožicah. Žal mi je, da nismo mogli tam končati SP, ker bi bilo s takimi navijači in podporo še kaj drugače. A tako je, te dni so imeli Italijani in Brazilci več kakovosti kot mi. Dvigniti moramo naš 'side-out' in našo odbojko," pa se glasi ocena dogajanja na SP kapetana Tineta Urnauta.

Ko je ocenil nastop na tekmi za tretje mesto, pa je dejal: "Kolektivna kakovost Italijanov in Brazilcev je na višji ravni. Ko mi serviramo, imajo dosti višji napad, boljšega kot mi. To gradi vsako tekmo, vsako ekipo. Mi smo na trenutke stopili na plin, jih spravili v težave, odlično odigrali, a generalno gledano, če je pet odstotkov razlike v napadu, se še lahko premaguje z drugimi elementi. Ko pa je deset, 15 odstotkov razlike, je nemogoče, da bi ena ekipa premagala drugo, vsaj odkar jaz igram odbojko, se to še ni zgodilo."

Kapetan je še nekoliko potarnal, da njemu in soigralcem manjkajo težke tekme v pripravljalnem obdobju, saj Slovenija potrebuje težke tekmece, da dvigne raven svoje igre: "Igrali smo super celotno prvenstvo, tu v Katovicah se pa vidi razlika, ker imajo kakovost na svoji strani, ki nam manjka ..."