Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

angel Svet24.si

Za sodelovanje z angeli obstaja tudi nekaj pravil

ladja atlantia Svet24.si

Žena zastrupljenega Italijana o trenutkih groze ...

maja Šuput Svet24.si

FOTO: Hrvaška pevka z nogo soprogu držala ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Magazin

"Plima stoletja" ob francoski obali Atlantika

Deli na:
"Plima stoletja" ob francoski obali Atlantika

Foto: Reuters

V Franciji se je te dni začelo obdobje neobičajno visoke pomladne plime, ki naj bi vrhunec dosegla 21. marca. Na francosko obalo Atlantika se zato zgrinjajo množice radovednežev, ki si med drugim ogledujejo znameniti Mont-Saint-Michel, ki je znova otok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slikoviti skalnati otoček kilometer od severne obale Francije, na katerem stoji opatija, ob oseki stoji sredi kopnega, ob visoki plimi pa je obdan z morjem. Med oseko in najvišjo plimo je ob otoku razlika v višini vodne gladine 14,5 metra, kar je približno toliko, kolikor je visoka štirinadstropna zgradba.

Za obiskovalce so ob plimi zanimive tudi številne druge točke v Normandiji ali ob skalnati obali Bretanje. Kot poroča AFP, je voda v soboto dosegla stopnjo 117 na 120-stopenjski lestvici.

Gladina morja bo po napovedih najvišja 21. marca, ko bo t. i. plima stoletja in bo vodna gladina prav pri vrhu lestvice. Ime pojava je sicer zavajajoče, saj ocean najvišjo raven doseže vsakih 18 let. Zadnja plima stoletja je bila marca 1997.

Od naravnega pojava si največ obetajo turistični delavci. Tako so hoteli na Mont-Saint-Michelu za marec že zasedeni, pričakujejo pa tudi številne enodnevne goste.

Vendar pa visoka plima lahko tudi poplavi nekatera obalna območja, zato so oblasti izdale opozorilo. "Seveda sem zaskrbljen, čeprav vremenska napoved ni problematična in smo pripravili načrt za izredne razmere," je dejal župan mesta Saint-Jean-le-Thomas v severni Normandiji, kjer bi narasla voda, ki bi prestopila peščene sipine, lahko ogrozila 140 hiš.

Francoska agencija za pomorstvo in oceane je opozorila ribiče, sprehajalce in plavalce, naj se v teh dneh ne odpravijo predaleč, saj "bo voda naraščala hitreje, kot lahko človek teče".

Loading...