Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pisatelj Forsyth priznal, da je delal za MI6

Deli na:
Pisatelj Forsyth priznal, da je delal za MI6

Foto: Reuters

Britanski pisatelj Frederick Forsyth je ob izidu avtobiografije z naslovom The Outsider: My Life priznal, da je več kot 20 let delal za britansko obveščevalno službo MI6 in s tem potrdil sume svojih oboževalcev. Avtor Operacije Šakal je v delih namreč izjemno prepričljivo opisoval vohunsko delo.

Forsyth je za britanski BBC povedal, da se je vse skupaj začelo med biafrsko vojno v Nigeriji, ko ga je obveščevalec zaprosil, da naj jim pove, kaj se dogaja v državljanski vojni, ki je trajala med leta 1967 in 1970.

"Zadnje leto biafrske vojne sem pošiljal ... tako novinarske izdelke medijem kot tudi druga poročila novemu prijatelju," je pojasnil pisatelj. Takrat naj bi MI6 zanimalo, ali v vojni umira veliko otrok: "Zunanje ministrstvo je zanikalo umiranje otrok in zelo vestno so podpirali diktaturo v Lagosu. Prav zanimivo je, da je imel MI6 drugačen pogled."

Dodal je, da ni videl nič slabega v tem, da je obveščevalcem potrdil umiranje otrok v Biafri.

Pisatelj je še pojasnil, da za svoje delo ni bil nikoli plačan, ker je bil v tistih letih zaradi hladne vojne precej prostovoljstva. "Zelo težko je bilo reči ne, če te je kdo prosil za uslugo."

V slovenščino so poleg Operacije Šakal prevedena še njegova dela Maščevalec, Seznam smrti, Afganistanec, Kobra in Zadeva Odessa.

Čeprav je z Operacijo Šakal leta 1971 poznal prepoznaven avtor in je dobil pogodbo za tri knjige, po Šakalu pa so posneli tudi uspešen film, je sprejemal naloge v Rodeziji, Južni Afriki in, na vrhuncu hladne vojne, v Vzhodni Nemčiji.

MI6 naj bi se mu, pravi pisatelj, za opravljene naloge oddolžila s potrditvijo nekaterih delov njegovih poznejših del. Dobil je številko, na katero je moral poklicati: "Pošljite nam strani, ki jih bomo pregledali. Če bodo preveč občutljive, vas bomo zaprosili, da ne nadaljujete."

"Običajno so rekli: OK, Freddie," se še spominja avtor.

Po svetu so prodali okoli 70 milijonov njegovih knjig, najnovejša Seznam smrti, pa je na knjižne police prišla pred dvema letoma.