stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Peter Prevc v vlogi favorita na letošnji novoletni skakalni turneji

Deli na:
Peter Prevc v vlogi favorita na letošnji novoletni skakalni turneji

Foto: Reuters

Danes se bo s kvalifikacijami ob 17.15 v nemškem Oberstdorfu začela 64. novoletna turneja štirih skakalnic, na kateri bo v vlogi prvega favorita najboljši slovenski športnik zadnjih treh let Peter Prevc. Na turnejo odhaja kot nosilec rumene majice, saj prepričljivo vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

"Rumena majica me postavlja v vlogo favorita, toda takih je še najmanj deset skakalcev. Moram ostati zbran. Od zadnje tekme svetovnega pokala bo devet dni premora in v tem času se lahko marsikaj spremeni, v dobro ali slabo," je ocenil Peter Prevc.

Triindvajsetletnik bo na novoletni turneji iskal prvo veliko mednarodno zmago. Drugi in tretji je bil na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju pa tudi na svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju leta 2013, lani pa je za las izgubil boj za veliki kristalni globus in mu je za uteho ostal mali za seštevek poletov. Po Jožetu Šlibarju je postal drugi slovenski skakalec, ki je bil lastnik svetovnega rekorda (250 m), v tej sezoni pa je po dveh tretjih mestih nanizal tri zaporedne zmage v svetovnem pokalu.

"Novoletna turneja je poseben izziv, ker se štiri tekme zgodijo v relativno kratkem času, zamenjaš štiri hotele, ves čas pa si praktično na poti. Bolj ko si pri vrhu, daljše se ti zdi vse skupaj. Osem skokov šteje, če pride do črnega scenarija, lahko kljub dobremu skoku izpadeš iz finala in se ti vse podre. Moraš biti osredotočen na vsak skok posebej, drugače ni možno storiti nič posebnega. Tekmovanje je zato velik izziv, izkušnje tudi nekaj štejejo, vendar daleč od tega, da bi bilo to dovolj," je menil Peter Prevc.

Če mu bo uspelo letos premagati vse, bo postal drugi slovenski zmagovalec novoletne turneje. Pred njim je to zmogel le Primož Peterka v sezoni 1996/97. Toda za njim je kopica močnih tekmecev. Nemec Severin Freund je tako branilec skupne zmage v pokalu kot tudi svetovni prvak ter trenutno drugi v seštevku pokala. Pri 27-letih je tekmovalno zrel, ima pa več kot pol več zmag v pokalu od Prevca (20:9). Zmago na prestižni turneji štirih skakalnic bo branil Avstrijec Stefan Kraft, nevaren bo tudi njegov rojak Michael Hayböck, lani drugi v seštevku tik pred Prevcem. Nemci veliko pričakujejo tudi od Richarda Freitaga, letos so izvrstni Norvežani na čelu s Kennethom Gangnesom in Johanom Andreem Forfangom, v skakalni eliti ostaja 43-letni japonski veteran Noriaki Kasai.

Tekma v Oberstdorfu bo v torek, 29. decembra ob 17.15, sledile pa bodo še tekme v Garmisch-Partenkirchnu 1. januarja ob 14. uri (kvalifikacije bodo dan prej ob 14.00), Innsbrucku 3. januarja ob 14.00 (kvalifikacije 2. januarja ob 14.00) in zaključek v Bischofshofnu 6. januarja ob 17.00 (kvalifikacije 5. januarja ob 17.00).